Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Свјетски дан борбе против пушења - 31. мај

Објављено: 29.05.2009. 21:57 Аутор: Насловна страна
Свјетски дан борбе против пушења - 31. мај, ове године посвећен је обељежавању опасности од пушења на паклицама дувана, према препорукама из члана 11. Конвенције о контроли дувана СЗО, а који је допуњен на конференцији чланица Оквирне конвенције о контроли пушења, из 2008. године, са обавезом приказивања и слика обољења које су условљене пушењем и графичким упозорењима.
Основни разлог обиљежавања 31. маја под мотом: Покажи истину. Слике упозорења спашавају живот је чињеница да многи пушачи и не знају какви су све ризици пушења по њихово здравље, а ова знања су одлучујућа у доношењу одлука конзумената за престанак пушења.
У нашој земљи се, од усвајања Закона о ограничењу употребе дуванских производа, 2004. године, свака паклица цигарета обиљежава упозорењем о негативним ефектима пушења по здравље, у облику текста. Међутим, према препорукама СЗО, ова упозорења више нијесу довољна и треба их допунити и сликом упозорења која треба да буде постављена у горњем дијелу предње стране паклице цигарета, или на више страна. Упозорење треба да покрива цијелу или већи дио предње стране паклице, како је корисник не би могао игнорисати. Досадашња пракса показала је да су здравствена упозорења остварила значајан напредак у кампањама за контролу пушења из више разлога, прије свега, проистеклих из значаја паковања производа, као и утицаја ових информација на превенцију болести и промоцију здравља. Значај упозорења на паклицама цигарета у смислу редукције броја пушача проистиче из чињеница да ова упозорења пушач види око 7300 пута годишње, као и због тога што ова строга, видљива упозорења представљају будућност у многим земљама.

Црна Гора потписала је и ратификовала Оквирну конвенцију о контроли дувана СЗО и 2008. године и урадила извјештај о епидемиологији пушења у Црној Гори, који се ради сваке године и чији подаци представљају саставни дио Глобалног извјештаја. Црна Гора урадила је низ студија о економским, правним и другим аспектима кретања дуванских производа и била самостална чланица Пројекта Пакта стабилности, од 2004. године, под називом Јачање капацитета у јавном здравству на контроли дувана. У оквиру овог Пројекта урађено је неколико националних и међународних конференција у циљу стварања мултисекторског тима за контролу пушења, а нијесу изостала ни признање од Пакта стабилности, СЗО и осталих укључених страна.
У циљу информисања јавности о штетним ефектима пушења препоручује се обиљежавање сваке паклице цигарете, са упозорењима која карактеришу сљедеће особине:

 упозорења треба да садрже слику или графику као додатак текста, који су посебно ефективни у информисању о ризику по здравље, као и за мотивацију промјене понашања пушача. Уколико приказујемо и слику и текст ефикасније утичемо на корисника у смислу преношења информације и стицања знања о штетним ефектима пушења,
 сликовита упозорења су значајна за информисање великог броја људи у свијету који не знају да читају, те се искљичиво путем слике упозорења о штетним ефектима пушења по њихово здравље, приказане на паклици дувана могу информисати о посљедицама коришћења ових производа,
 сликовита здравствена упозорења смањују атрактивност (привлачност) паклица цигарета и према томе дјелују застрашујуће, посебно за нове кориснике, који су често млади људи. Тако их могу мотивисати да промјене своје понашање, односно охрабрити их да не купују дуванске производе
 сликовита здравствена упозорења су врло ефективна, а при томе издаци за Владу су минимална.

Посебно се истиче значај паковања и маркирања дуванских производа за младе људе, који се формирају као нови потрошачи дуванских производа. Истраживања су показала да млади људи сматрају врло значајним информације о утицају пушења на њихово здравље и сматрају да су врло шокантна упозорења ко
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?