Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Свјетски дан борбе против злоупотреба дрога: Да ли дрога управља твојим животом"

Објављено: 25.06.2009. 22:47 Аутор: Насловна страна
Свјетски дан борбе против злоупотреба дрога се обиљежава у цијелом свијету 26. јуна као свјетска кампања. Циљ обиљежавања је подизање нивоа свијести о занчају проблема који дрога представља за друштво и покретање свих, како појединаца и породице, тако и најшире заједнице, да се укључе у превенцију злоупотреба дрога.

Ове године Свјетски дан борбе против злоупотребе дрога обиљежава се под мотом Да ли дрога управља твојим животом?

Државе чланице Уједињених нација, на Специјалној сједници Генералне Скупштине прије једанаест година, суочене са озбиљним свјетским проблемом злоупотребе и кријумчарења су се обавезале да спроведу енергичан акциони план у области превенције злоупотребе, али и активности за смањење како понуде, тако и потражње дрога.

Дроге и даље угрожавају здравље и животе људи, подстичу криминал и пријете одрживом развоју. Зато је неопходна широка друштвена акција да се развију системи за супротстављање злоупотреби и кријумчарењу дрога, унаприједи законодавни систем, међународна сарадња и техничка помоћ, али и ојачају капацитети за превенцију и лијечење. Свим овим активностима здравље се поставља у центар стратегије за борбу против дрога.

Прошло је 60 година од усвајања Универзалне декларације о људским правима. Све државе чланице су сагласне да је потребно обезбиједити једнак приступ здравству и социјалним службама особама које се боре са зависношћу од дрога. Нико не смије бити жигосан нити дискриминисан због своје зависности од дрога.

Заједнички напори доприносе јачању способности и ријешености да се смањи штета коју дрога наноси појединцима, њиховим породицама, заједницама и државама.

Скоро 200 милиона људи широм свијета користи дроге. Марахиуна и хашиш су водеће и по статистици користи их 162 милиона људи. Стимуланси типа амфетамина, метамфетамина, екстазија, меткатионина користи око 35 милиона људи. Глобано, процјењује се да око 16 милиона људи користи опијате, а око 13 милиона користи кокаин.



Подсјећамо да је Влада Црне Горе усвојила Национални стратешки одговор на дроге и 2008-2012. и Акциони план за 2008-2009. годину. Оба документа су у потпуности усклађена са Европском стратегијом за дроге, са конвенцијама УН и са многим другим међународним документима.

Download
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?