Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Реаговање помоћника министра Мирел Радић Љубисављевић поводом текста објављеног у дневном листу Република, дана 25.септембра 2008 год. под насловом " ИПАК МОСТ, А НЕ ТУНЕЛ "

Објављено: 26.09.2008. 00:16 Аутор: Насловна страна
Поводом горе наведеног текста објављеног у дневном листу Република новинарке Ј. Мараш у обавези сам, због свеобухватног и инстинитог информисања јавности, по овом питању, истаћи да поменуту изјаву новинарка није узела од мене лично, већ је кориштен текст из Стратегије развоја и одржавања државних путева која је усвојена на сједници Владе Црне Горе 31. јула 2008 год., а да иста чињеница, односно извор за писање чланка није нити споменут у спорном тексту.

Битно је напоменути да је поменути текст извучен из контекста будући да представља интегрални дио поглавља Студије под насловом Брза саобраћајница дуж црногорског приморја.

Наиме, у оквиру пројекта брзе саобраћајнице мост Вериге се спомиње само као један од пројеката којим је могуће ријешити проблем друмског прелаза преко Бококоторског залива, тим више што усвојени Просторни план Црне Горе до 2020 год., као обавезни документ не спомиње мост него ПРЕЛАЗ преко Бококоторског залива.

Стратегија (која је послужила као извор за писање спорног текста) само утврдјује стање пројектне документације везано за мост Вериге као једног од могућих рјешења за прелаз преко Бококоторског залива.

Произвољна и преурањена је констатација која се наводи у уводу чланка " У Влади су одлучни да пројекат изградње моста Вериге доведу до краја упркос препорукама домаћих стручњака да се на том мјесту направи тунел....", будући да се у Стратегији развоја и одржавања државних путева децидно наводи да је у току израда претходне Студије оправданости и Генералног пројекта брзе саобраћајнице дуж црногорског приморја, те да ће се тим документима опредјелјивати фазност изградње одредјених дионица, као и да ће Влада Црне Горе у наредном периоду донијети одлуку о приоритетима на реализацији овог пројекта.

Евидентно је да ће поменути документи дати коначну стручну оцјену о оправданости изградње брзе саобраћајнице дуж црногорског приморја и свих објеката на њеној траси, који укључује и оправданост изградње моста Вериге (према пројектној документацији д.о.о Монтепута) или неког другог ријешења у виду покретног моста са двостраним вертикалним дизањем, тунела или сл.

Тек након овакве стручне процјене, узимајући у обзир препоруке и сугестије мисије УНЕСЦО-а, закључак Скупштине Црне Горе да конструкција објекта за прелаз преко залива Боке Которске мора омогућити пролазак свих врста туристичких (крузинг) бродова, као и одлуке општина у Бококоторском заливу, усвојиће се оптимално ријешење прелаза које ће уважити, како развојне и туристичке потенцијале државе, тако и интересе градјана Црне Горе.


ПОМОЋНИК МИНИСТРА
Мирел Радић Љубисављевић
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?