Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Помоћник Министра уређења простора и заштите животне средине, Синиша Станковић, разговарао је данас са координаторима, представницима Националног института за радиоелементе из Белгије, који руководе реализацијом регионалног

Објављено: 01.07.2009. 23:03 Аутор: Насловна страна
У периоду од 29.јуна - 1. јула у посјети Црној Гори боравила је осмочлана делегација састављена од представника регулаторних тијела/ауторитета и представника одјељења нуклеарне медицине Македоније и Албаније, као и Националног института за радиоелементе из Белгије.

Помоћник Министра уређења простора и заштите животне средине, Синиша Станковић, разговарао је данас на састанку са координаторима, представницима Националног института за радиоелементе из Белгије, који руководе реализацијом регионалног пројекта „Управљање медицинским радиоактивним отпадом у земљама Западног Балкана (Црне Гора, Србија, Хрватска, БиХ, Македонија, Албанија и Косово (УНСЦР 1244))“. Састанку су присуствовали представници регулаторних тијела и одјељења нуклеарне медицине из Албаније, Македоније и Црне Горе. Господин Станковић је истакао значај реализације овог пројекта за Црну Гору како у смислу успостављања адекватног законодавног оквира, тако и у смислу јачања националног регулаторног тијела за заштиту од зрачења и радијациону сигурност, истичући коначни циљ који се односи на јачању институцуионални капацитета, чиме би се закони лакше имплементирали а становништво, прије свега пацијенти и професионално изложена лица заштитили на најбољи могући начин.

Значајно је да се овај пројекат финансира од стране ИПА-е 2007, с обзиром да у Црној Гори, поред лимита у кадровским капацитетима постоје и ограничења у финансијском смислу, тако да је свака подршка добијена на овај начин јако значајна.

У оквиру посјете представници надлежних институција Црне Горе радили су са консултантима и колегама из Албаније и Македоније на имплементацији пројекта, гдје је акценат дат на регионалну сарадњу и размјену искуства из ове области. Гости су посјетили и Одјељење нуклеарне медицине Клиничког центра Црне Горе. Комплетан пројекат биће завршен до краја ове године.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?