Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Радионица на тему "Презентација могућности у оквиру прве и друге компоненте Инструмента за предприступну помоћи

Објављено: 22.10.2009. 23:14 Аутор: Насловна страна
Министарство уређења простора и заштите животне средине организовало је радионицу под називом "Презентација могућности у оквиру прве и друге компоненте Инструмента за предприступну помоћ. Данашњем састанку, поред представника министарства присуствовали су и представници Делегације Европске комисије у Црној Гори, ЈУ Центар за екотоксикололошка испитивања Црне Горе и Хидрометеоролошког завода, док су предавања одржали представници Министарства за европске интеграције и Јединице за имплементацију пројеката ПРОЦОН. На семинару су презентоване могућности коришћења као и начини долажења до средстава ИПА фондова али су сумиране и досадашње активности. Радионица је послужила као платформа за размјену искустава и подизање свијести о значају пријављивања квалитетних пројекта и њиховој реализацији, јер, Европска Комисија (ЕК) одобрава средства само у случају да апликанти посједују способност да њима управљају.

Констатовано је да је Европска комисија за период 2007 - 2010. године за Црну Гору опредијелила 131, 3 милиона еура што је у региону Западног Балкана чини државом са највећом европском помоћи по глави становника. Важно је истаћи да су ова средства бесповратна и да Црна Гора у појединим случајевима има кофинансирање које се односи на националну компоненту ИПА-е. Презентовани инструменти помоћи представљају изазов за нашу државу која треба да сагледа и обазбиједи најбоље механизме за добијање тих средстава, за развој Црне Горе.

Црна Гора, као и остале државе потенцијални кандидати за чланство у ЕУ (Србија, Босна и Херцеговина и Албанија), има право на средства из двије компоненте ИПА програма (И подршка транзицији и изградња институција; ИИ - регионална и прекогранична сарадња), док државе које имају статус кандидата (Хрватска, Македонија, Турска) могу да користе и преостале три компоненте - регионални развој, развој људских ресурса и рурални развој. Аплицирање за наведене фондове јесте комплексан процес и имајући то у виду Влада Црне Горе је у фази формирања СПО канцеларија по релевантним министарствима како би се припремила за коришћење фондова који ће бити на располагању земљама кандидатима
Компонента која се односи на подршку транзицији и развоју институција је намијењена министарствима и њеним органима, док су корисници средстава друге компоненте непрофитне организације, локална самоуправа, невладин сектор, удружења, асоцијације итд.

Министарства и други органи управе достављају пројекте Министарству за европске интеграције које их просљеђује Делегацији Европске комисије у Подгорици, да би се филтрирали они најбољи и најпотребнији, који су приоритети за државу.

Након тога приједлози пројеката се шаљу Европској комисији у Брисел која даје посљедњу ријеч да ли их треба одобрити. Када се одобре средства, ЕК и држава која је у процесу приступања потписују финансијски споразум, након чега се иде у тендерску процедуру.

Крајњи циљ ових пројеката и фондова за регионални развој је брисање чистих националних граница у Европи, Министарство за европске интеграције и Влада Црне Горе припремају се за увођење Децентрализованог система управљања (ДИС) средствима ИПА фонда. То значи да ће у будућности Црна Гора у потпуности самостално радити цјелокупни дио обимног циклуса који се састоји од идентификације, програмирања, реализације до мониторинга и евалуације пројекта који се финансирају из европских фондова.

Сада се то ради у централизованом систему управљања гдје је у надлежности Европске комисије да спроводи набавку, уговарање и плаћање активности програма. Сврха ДИС-а је постепено припрема државу која претендује да постане чланица ЕУ да преузме одговорности за управљање европским фондовима након уласка у ЕУ.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?