Абазовић - Никовић: Реконструисане јединице Хитне помоћи у четири града, у плану још осам градова

Објављено: 23.01.2023. 14:46 Аутор: Кабинет предсједника Владе Црне Горе

Предсједник Владе Црне Горе др Дритан Абазовић угостио је данас у свом кабинету директора Завода за хитну медицинску помоћ Црне Горе Прим. Мр Сци. др мед. Вука Никовића. У току састанка сумирани су резултати рада Завода за ХМП у претходном периоду, као и побројани приоритети рада у наредном периоду. 

Никовић је истакао да је у претходних пола године, у Завод за ХМП уложено и остварено инвестиција у вриједности од 1.112.933,98€, од чега су 244.700,00€ донације. Он је подсјетио да је у том кратком временском интервалу отворене нове јединица Завода у Тузима, Плужинама, а реконструисани и адаптирани централни објекат Завода за ХМП у Подгорици и Пријестоници Цетиње, гдје су јединице у потпуности обновљене, опремљене новом медицинском и канцеларијском опремом. Никовић је додао да је Завод за пола године набавио 12 нових и комплетно опремљених санитетских возила од средстава из буџета, што је по први пут од основања Завода који је возила набављао искључиво из донација. Такође, навео је да је у оквиру IPA пројекта „Трка за живот“ Завод реализовао набавку 20 екстерних дефибрилатора (AED), апарата за оживљавање, као и два тренинг AED-а, који су постављени на јавним површинама у општинама обухваћеним пројектом. 

Предсједник Владе изразио је задовољство због учињеног и навео да ће Влада наставити да улаже у здравствени систем Црне Горе, истовремено радећи на побољшању инфраструктуре и положаја здравственог кадра.

Током састанка премијера Абазовића и директора Никовића говорило се и о инфраструктурним пројектима који су у току. У том контексту, Никовић је навео да су у току радови на изградњи нове јединице Завода у Гусињу, који ће по први пут добити Хитну помоћ, адаптација и реконструкција Хитне помоћи у Улцињу, реновирање јединице Завода у Котору, као и радови на изради пројеката за реконструкцију и адаптацију јединица Завода у Бару, Будви, Никшићу, Бијелом Пољу и Беранама. Навео је да су у току разговори са главним државним архитектом за добијање локалитета у Општини Подгорица за изградњу нове зграде Завода за ХМП Црне Горе која подразумијева обједињавање амбуланте јединице Завода у Подгорици, Националног диспечерског центра, Едукативног центра и Администрације Завода.

Dritan Abazović - Vuk Niković, direktor Zavoda za hitnu medicinsku pomoć (23.01.2023.)
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?