Црна Гора у сарадњи са СЗО остаје посвећена постизању универзалне здравствене заштите

Објављено: 14.09.2021. 09:02 Аутор: ПР Служба Министарства здравља

Црна Гора у сарадњи са СЗО остаје посвећена постизању универзалне здравствене заштите

Црна Гора остаје посвећена постизању универзалне здравствене заштите као основа здравије популације али и боље припремљености за будућа хитна дјеловања, саопштила је министарка здравља, др Јелена Боровинић Бојовић током онлине конференције Регионалног комитета Свјетске здравствене организације (СЗО) за Европу.

Конференцију су отворили генерални директор СЗО Тедрос Адханом Гебрејесус, данаска принцеза Мери и у име Савјета Европске уније Јанез Јанша, премијер Словеније. 

Министри здравља и високи представници 53 државе чланице Европског региона СЗО, као и партнерске организације и цивилно друштво путем он-лине платформе на тродневном засиједању одредиће стратешке смјернице за регион Европе за реализацију Европског програма рада за период 2020-2025.године под називом »Уједињена акција за боље здравље у Европи«.

У уводном дијелу састанка, министарка Боровинић Бојовић  подсјетила је на изазове са којима се суочавају здравствени системи током пандемије ЦОВИД19 и нагласила да иновативност, улагање и међуинституцијална сарадња морају бити водећи принципи напора за очување здравља.

'' Без здравља нема ни економије. Али, сагласићемо се и то да без здравствених радника нема здравља. Потребна нам је подршка СЗО у преиспитивању стратешких приступа и развоју планова за привлачење, задржавање и подршку компетентних и мотивисаних здравствених радника током њихове каријере, укључујући развој нових модела за њихову припрему за вријеме неизвјесности и изазова са којима ћемо се највјероватније суочавати и у будућности.''-поручила је др Боровинић Бојовић

Током обраћања, министарка је нагласила значај приступа квалитетним љековима, али и подсјетила како улагање у снажан, отпоран и инклузиван здравствени систем заснован на снажној примарној здравственој заштити нема алтернативу.

''Црна Гора и даље у потпуности подржава приступ Оне Хеалтх који промовише интерсекторску сарадњу  као пут ка рјешавању глобалних здравствених питања, попут климатских промјена, животне средине и неједнакости. Само подстицањем свеукупног владиног и друштвеног приступа на свим нивоима и искориштавањем синергије моћи ћемо се боље изградити и одговорити на пријетње људском здрављу и напретку према одрживом развоју.''-казала је министарка.

Она је захвалила регионалном директору СЗО, др Хансу Клугеу, као и особљу Канцеларије за Црну Гору на континуираној подршци која има за циљ побољшање здравља и добробит грађана наше земље.

Такође, др Боровинћ Бојовић је упознала министре Западног Балкана са предстојећим самитом о дигиталном здрављу, који ће се одржати у Подгорици, 11.октобра 2021. године, чији је циљ покретање мрежа за дигитално здравље у региону.

Др  Ханс Клуге током конференције истакао је значај вакцинације против ЦОВИД 19 инфекције и позвао све земље да посебан фокус ставе на развијање механизама за успјешну имунизацију.

Он је говорио и важности бриге за ментално здравље здравствених радника, јачању примарне здравствене заштите, подстицању приватно јавног партнерства те технолошком осамревењавању и дигитализацији  здравствених сервиса без којих се , како је истакао, не може замислити функционисање система.

Регионални директор, др Клуге, изразио је посебну захвалност премијеру Црне Горе, Здравку Кривокапићу за како је навео, јако лидерство Централно европске иницијативе, која окупља премијере, министре вањских послова и министре здравља како би уједињено и солидарно дјеловали.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?