ДЗ ПГ добија дигитални рендген апарат - снимање ће трајати само два минута

Објављено: 12.10.2021. 11:24 Аутор: ПР Служба Министарства здравља

ДЗ ПГ добија дигитални рендген апарат, снимање ће трајати само два минута

Захваљујући донацији америчких и домаћих фирми, подгорички Дом здравља добиће дигитални рендген апарат почетком новембра мјесеца. Вриједност ове донације је преко 70 хиљада еура.

На овај начин биће поједностављене и значајно убрзане дијагностичке процедуре. Нпр. уколико преглед сад траје око осам минута, на новом апарату ће трајати свега два минута. Дакле, преглед ће бити убрзан три до четири пута.

Осим тога, доза зрачења биће значајно умањена.

Уз то, поузданост дијагностичког процеса биће повећана.

На овај начин смањиће се и трошкови за штампање снимака на филму јер ће се снимци нарезивати на ЦД. Њихова дистрибуција биће поједностављена, а постоји могућност  архивирања и накнадног прегледања дигиталних снимака.

Пренос кроз мрежу је скоро моменталан, простор за архивирање је неограничен, алат за приказ је рачунар, доступан је свуда, могућ је даљински приступ и постоји јединствен стандард DICOM.

Комплетан процес је дакле, ефикаснији, економичнији, поузданији и сигурнији и за пацијента и особље.

Подсјетићу и да је, захваљујући симбиози директора ДЗ Подгорица др Данила Јокића и донатора, ова установа до данас добила донације вриједне преко 200 хиљада еура. Закључно са овим дигиталном апарату, вриједност донација је увећана на око 300 хиљада еура. Захваљујући људима добре воље, услуге грађанима Подгорице значајно су унапријеђене.

Др Јелена Боровинић Бојовић

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?