Горчевић са Хартманом: Успјешна сарадња Црне Горе и УНДП-ја у достизању циљева ЕУ и Агенде 20230

Објављено: 26.03.2024. 09:40 Аутор: Министарство европских послова

Министарка европских послова Маида Горчевић разговарала је данас са замјеником директорке Регионалне канцеларије УНДП-а за Европу и Заједницу независних држава, Ником Хартманом.

Горчевић и Хартман су размијенили мишљење о резултатима које је Црна Гора остварила у процесу приступања ЕУ, као и предстојећим кључним обавезама на том путу. Сагласили су се о значају наставка успјешње сарадње Владе Црне Горе и УНДП-ја на пољу спровођења обавеза из преговарачког процеса и Агенде 2030 Уједињених нација.

Министарка Горчевић је захвалила на досадашњој изузетној подршци УНДП-ја истакавши да је та организација, у пракси, потврдила да остаје поуздан и важан партнер Влади Црне Горе у спровођењу свеобухватних реформи на путу према ЕУ.

„УНДП је, кроз значајну експертску подршку и велики број пројеката који су током протекле двије деценије реализовани у различитим областима, дао снажан допринос, како процесу европске интеграције, тако и достизању Циљева одрживог развоја УН-а“, казала је министарка Горчевић.

Она је казала да су циљеви којима Влада тежи на путу ка пуноправном чланству комплеменарни онима из Агенде 2030, а то су одрживи развој и бољи квалитет живота свих грађана и грађанки. Горчевић је пренијела задовољство што ће УНДП наставити да, заједно са црногорском Владом, ради на достизању европских и међународних вриједности и стандарда.

Замјеник директорке Регионалне канцеларије УНДП-а за Европу и Заједницу независних држава, Ник Хартман истакао је синергију процеса приступања Црне Горе ЕУ са циљевима Агенде 2030 и Планом раста Западног Балкана.

“Приоритизовањем реформи у области владавине права, правде и основних људских права, Црна Гора не само да напредује према ЕУ стандардима, већ и доприноси остваривању циљева одрживог развоја, јачајући институционалне капацитете и инклузивно управљање. Подршка УНДП-а процесу приступања ЕУ такође подстиче зелене и дигиталне трансформације у управљању, као и економији земље. Кроз законодавне реформе и промовисање родне равноправности, УНДП јача своју посвећеност инклузији и подстиче напредак Црне Горе према отпорном и одрживом развоју”, поручио је Хартман.

МИНИСТАРСТВО ЕВРОПСКИХ ПОСЛОВА

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?