Кордић у Бриселу: Стратешка вањскополитичка оријентација Црне Горе јасна

Објављено: 25.11.2021. 15:10 Аутор: КЕИ

„Стратешка вањскополитичка оријентација Црне Горе јасна и заснована на пуној усклађености са вањском и безбједносном политиком ЕУ“, казала је главна преговарачица, Зорка Кордић.

Она је данас у Бриселу, у сусрет одржавању међувладине конференције између Црне Горе и ЕУ, имала састанке са шефом сталног представништва Словеније при ЕУ у Бриселу амбасадором Изтоком Јарцом и шефицом Сталног представништва Румуније при ЕУ, амбасадорком, Луминитом Одобеску.

Напори Словеначког предсједништва на афирмацији политике проширења ЕУ на најбољи начин могу бити заокружени организовањем међувладине конференције, гдје би Црна Гора била у прилици да изнесе јасну мапу пута за напредак у преговорима с ЕУ, закључено је на састанку Кордић и Јарца.

Уз захвалност Словеначком Предсједништву ЕУ на афирмацији политике проширења,  Кордић поручила да је кључни приоритет Владе да у што краћем року испуни препоруке из овогодишњег Извјештаја Европске комисије, кроз имплементацију посебног Акционог плана. Указала је на сет приоритета Црне Горе у владавини права, укључујући реформу правосуђа и слободу медија, као и на низ мјера финансијске и економске консолидације које су послужиле као основа за реформске програме Европа сад и Црна Гора одмах.

Амбасадор Јарц, који је био и преговарач  Словеније за област пољопривреде у доба њеног приступања ЕУ, нагласио је важност политичког дијалога са државама чланицама ЕУ и оцијенио охрабрујућим поруке држава чланица ЕУ упућене ове седмице премијеру Кривокапићу на неформалном састанку министара европских/вањских послова ЕУ.

Јарц је нагласио да је словеначко предсједавање Савјетом ЕУ учинило све да политику проширења држи високо на агедни и да предстојећу Међувладину конференцију Црна Гора треба да искористи за представљање јасне визије адресирања приоритета у владавини права, али и визије даље економске консолидације.

На састанку са амбасадорком Луминитом Одобеску, заједнички је оцијењено да треба продубљивати учешће Црне Горе у свим програмима и иницијативама ЕУ кроз мјере ране интеграције, укључујући и оне у контексту сарадње на нивоу НАТО-ЕУ у дијелу јачања отпорности на хибридне пријетње и дезинформације.

Одобеску, која има богато дипломатско искуство у европским пословима у Бриселу, истакла је значај позиције Црне Горе као најнапреднијег кандидата у преговорима с ЕУ и указала на важност снажења позитивног наратива о Црној Гори.

„Црна Гора је јединствена по стопроцентној усклађености са Заједничком вањском и безбједносном политиком ЕУ и најбољем учинку у поглављима преговора с ЕУ и потребно је према државама чланицама снажније афирмисати позитивне резултате које је Црна Гора остварила у преговорима с ЕУ“, казала је Одобеску.

У том контекту је указала на потребу да се преговарачка структура увеже и приближи не само бриселској администрацији, него и структурама које раде на европским пословима у пријестоницама држава чланица ЕУ.

СЕКТОР ЗА ИНФОРМИСАЊЕ ЈАВНОСТИ О ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ И ПРОЦЕСУ ПРИСТУПАЊА ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ ВЛАДЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?