Обраћање премијера Здравка Кривокапића на виртуелном Самиту за демократију

Објављено: 09.12.2021. 16:15 Аутор: Кабинет предсједника Владе Црне Горе

Предсједник Владе Црне Горе Здравко Кривокапић учествовао је на позив америчког предсједника Џозефа Бајдена на виртуелном Самиту за демократију.

Обраћање премијера преносимо интегрално.

“Уважени предсједниче Бајден,

Поштовани лидери савезничких и пријатељских земаља,

Представља ми задовољство, јер имам прилику да говорим на Самиту који, не само да одражава дух савезништва између Црне Горе и Сједињених Америчких Држава, већ промовише три фундаменталне вриједности сваког демократског друштва: борбу против диктатора, борбу против корупције и промовисање поштовања људских права.

Управо од ових вриједности зависи демократски просперитет и интеграција Црне Горе у Европску унију, која представља наш стратешко спољнополитичко опредјељење. Захвални смо Сједињеним Америчким Државама јер нас подржавају на путу ка том циљу, и задовољни због прилике да заједнички мултилатерално дјелујемо, прије свега кроз савезништво у НАТО, доприносећи колективној безбједности.

Такође ме радује зато што је Црна Гора, заједно са Сједињеним Државама, чланица Савјета УН-а за људска права, и што ћемо бити у прилици да заједнички доприносимо унапређењу људских права, и реагујемо на системске примјере угрожавања истих.

Црна Гора је, након прве демократске смјене власти, на изборима 30. августа прошле године, направила значајне искораке у афирмисању вриједности које су у фокусу Самита за демократију. Након вишедеценијских проблема са спорним изборним процесима, промјеном власти, успостављен је дисконтинуитет у односу на лошу праксу и започета је суштинска демократизација друштва.

Према процјенама Свјетске банке и Европске банке за обнову и развој, раст црногорске економије до краја ове године ће бити преко 12%. Попут америчког „Bild Bek Beter” програма, већ у буџету за наредну годину предвиђен је програм „Европа сад” који има за циљ да, поред фискалне консолидације, значајно подигне минималну и просјечну зараду у држави, и заштити социјално угрожене категорије. Нарочито задовољство представља чињеница да су овај програм осмислили млади црногорски финансијски и економски експерти, школовани у иностранству, са снажном реформском визијом. 

Најзад, и не мање важно, слободни и независни медији, укључујући невладин сектор, остају основ развоја и опстанка сваког демократског друштва. Знајући то, ова Влада је унапређење слободе медија ставила у врх своје агенде, укључујући њихову заштиту и несметан рад, са посебним нагласком на расвјетљавање напада на новинаре, који су у вријеме претходне власти били учестали. Сви случајеви таквих напада на представнике медија, који су се десили за вријеме мандата ове Владе – разријешени су. Укидање монопола над Јавним телевизијским сервисом грађана и његова деполитизација такође представљају један од примјера који иду у прилог нашим постигнућима. 

Поштовани предсједниче Бајден,

Захваљујем на Вашем позиву да учествујем на Самиту који артикулише бригу за читав демократски свијет и његове тековине. Увјерен сам да ћемо, у скорије вријеме, заједнички превазићи COVID-19 пандемију, те да ћемо се сљедеће године видјети уживо и представити резултате рада за које смо се данас заложили.

Захваљујем на пажњи”.

Zdravko Krivokapić - Samit za demokratiju (09.12.2021)
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?