Положен камен темељац за изградњу Клинике за ментално здравље

Објављено: 28.07.2022. 09:49 Аутор: ПР Служба Министарства здравља

Почела изградња Клинике за ментално здравље КЦЦГ

Симболичним полагањем камена темељца, предсједник Владе Дритан Абазовић, министар здравља Драгослав Шћекић и директорица Клиничког центра Црне Горе др Љиљана Радуловић, озваничили су данас почетак изградње Клинике за ментално здравље, значајан инфраструктурни објекат, вриједан око шест милиона еура.

До краја године сви здравствени центри у Црној Гори биће помогнути од државе. Коначно почињемо да радимо оно што је држава деценијама запоставила, а то је да улажемо у инфраструктуру која се тиче здравственог система. Покрећемо нову иницијативу за побољшање здравственог система у Црној Гори.

Премијер Дритан Абазовић рекао је да се након више деценија почиње изградња “озбиљних објеката у здравству”.

До краја ове године, сви здравствени центри од Улциња до Пљеваља, од Херцег Новог до Плава и Гусиња сви бити помогнути од Владе. Ово је само један од пројеката. Коначно почињемо да радимо оно што је држава деценијама запоставила, а то је да улажемо у инфраструктуру која се тиче здравственог система, поручио је премијер и захвалио се свим здравстевним радницима који, како је казао, у доста скромним условима остварују изузетне резултате и чине нас поносним.

Поручио је да покрећу “велику иницијативу која неће заобићи ниједан град у Црној Гори”, али и нагласио да је Клинички центар Црне Горе срце укупног система здравства Црне Горе и да ће имати приоритет у сваком случају.

Министар здравља Драгослав Шћекић истакао је да је вишедеценијска старост постојећих здравствених установа у Црној Гори резултат исто толико старе небриге и немара о улагању у системску и систематичну бригу о здрављу наше популације.

„Садашња Клиника за психијатрију, смјештена у монтажним објектима у парку поред Дворца Петровића на Крушевцу, уз пожртвован рад љекара и медицинског особља, надљудским напорима успијевала је да ову важну област здравља одржи и помогне онима којима је помоћ била неопходна. Не кажем случајно надљудским, јер свако ко је имао потребу да добије здравствену заштиту из области менталног здравља свједочио је условима који одавно превазилазе услове људског и професионалног достојанства", казао је министар Шћекић.

Он је нагласио да сваки пацијент има право на достојанствено лијечење и третман, а сваки запослени услове за рад у складу са временом у којем живимо и да то више није питање било каквих законских норми и протокола већ неодложна обавеза са којом се морамо ухватити у коштац сад и одмах.

Поред савремених услова за лијечење одраслих, први пут у Црној Гори, а у оквиру нове Клинике имаћемо и одјељење за дјечју и адолесцентну психијатрију гдје ћемо имати могућност хоспитализације малољетних лица. До сада смо за оваква стања наших младих пацијената пружали само амбулантне услуге, док смо за болничко лијечење пацијенте слали у иностранство, најчешће су то биле установе из региона, најавио је Шћекић.

Да Влада Црне Горе, уз ресорно министарство, али и несебичну помоћ ресора финансија држи здравље у врху љествице својих приоритета, према његовим ријечима, показује и примјер данашњег почетка градње Клинике која је обећавана одавно, а тек сада, истинским напорима свих који су учествовали у овом процесу, гледа у извјесне обрисе будуће установе.

„Вриједност радова за иградњу и опремање Клинике износи око 6 милиона еура, који су обезбјеђени из капиталног буџета, а дозволите да овом приликом посебну захвалност упутим породици Косовић, госпођи Рукако Косовић, супрузи покојног академика др Душана Косовића, неуропсихијатра и психоаналитичара, на вриједној донацији коју су опредијелили за изградњу и потребе Клинике за ментално здравље. Доктор Косовић, рођени Никшићанин, а стручњак свјетског гласа, давне 1960. године основао је прво одјељење неуропсихијатрије са 25 постеља“, подсјетио је министар здравља упућујући, у име Владе и у своје лично име,  велику захвалност на овом гесту.

„Инвестиционо развојни циклус у здравственом систему неће се зауставити градњом клинике за коју данас постављамо камен темељец. Већ на јесен, вјерујем да ћемо се окупити поводом почетка градња Клинике за инфективне болести и дерматовенерологију, која ће бити изграђена уз  велику финансијску  подршку делегације Европске уније у Подгорици. Уз помоћ ЕУ партнера у плану је и реализација пројекта Оперативног центра за ванредне ситуације у оквиру Института за јавно здравље, као и адаптација и опремање микробиолошких лабораторија у 9 здравствених установа широм Црне Горе. Након усвајања Закона о буџету за 2022. годину, Министарство здравља је у сарадњи са Управом јавних радова и Министарством финансија покренуло и остале активности на реализацији пројеката у здравству:
- Расписан је тендер за реконструкцију Специјалне болнице „Васо Ћуковић“ у Рисну, као и тендери за пројекат санације објекта и унапређење фукционисања амбуланте „др Нико Миљанић“ у Велимљу и доградње Дома здравља у Улцињу.
- Припремљени су пројектни задаци за Угрентни центар у оквиру Клиничког центра Црне Горе и Општу болнице у Пљевљима.
- У припреми је пројектни задатак за потребе конкурса за изградњу дома здравља у Сити Кварту у Подгорици. Конкурс за идејно рјешење за ову здравствену установу очекује се до краја године.
- Посебну пажњу посветили смо регионалном развоју и универзалности приступа здравствене заштите. У прилог томе говори и податак да су у току припреме за тендере збирне вриједности око 10 милиона еура за потребе реконструкције општих болница у Бијелом Пољу, Беранама, Цетињу, Никшићу, као и домовима здравља у Будви, Цетињу и Плаву“, најавио је министар Шћекић.

Директорица КЦЦГ др Радуловић навела је да ће укупна бруто грађевинска површина Клинике износити преко три и по хиљаде метара квадратних.

"Сликовито речено - у садашњем простору који је био неуслован и када сам ја била љекар на почетку каријере, а камоли данас, има само седам болесничких соба у којима је смјештено 40 постеља. Нова зграда имаће 20 соба са 57 болесничких постеља и све неопходне садржаје за савремено лијечење пацијената са менталним проблемима. Ово ће бити први болнички објекат за лијечење црногорских осигураника са менталним проблемима изграђен по најсавременијим медицинским стандардима", истакла је др Радуловић.

Она је казала да ће Клиника носити име академика Душана Косовића, пионира и једног од утјемељивача психијатријско-неуролошке службе у Црној Гори и упутила ријечи захвалности његовој супрузи госпођи Рукако Косовић, која је донирала 200 хиљада долара Клиничком центру Црне Горе.

Ово је прилика да најавим и да овдје нећемо стати. Клинички центар, коначно, постаје велико градилиште. До краја године очекујем и почетак градње објекта у ком ће бити смјештене клинике за инфективне болести и дерматовенерологију са PET CT, најавила је др Радуловић.

Položen kamen temeljac za izgradnju Klinike za mentalno zdravlje (28.07.2022.)


Галерија

gallery.media[0].alt
1/3 Фото: ПР Служба Министарства здравља
item.alt
item.alt
item.alt
item.alt

Тагови

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?