Потпредсједнк Бечић са шефом Међународне организације за миграције Гјоргјиевим

Алекса Бечић, потпредсједник Владе, састао се са шефом Међународне организације за миграције (IOM) Владимиром Гјоргјиевим. Саговорници су изразили задовољство досадашњом сарадњом, посебно истичући ангажман Црне Горе у програмима подршке развоју институционалног и законодавног оквира у области азила, миграција и визног режима.

У духу пуне усклађености са законодавством ЕУ, Бечић је истакао планиране измјене Закона о странцима које ће побољшати поступак за утврђивање статуса лица без држављанства. Поред тога, истакао је подршку Владе социо-економском напретку миграната, посебно наглашавајући њихово образовање, здравствену и социјалну заштиту.

Потпредсједник Бечић је издвојио и Одлуку о привременој заштити лица из Украјине, а формирање Координационог тијела у чијем раду учествују сви кључни сектори, додатно је нагласило озбиљност приступа Црне Горе овој теми. 

Осигуравањем здравствене заштите, приступа подацима за упис дјеце у школе и предшколске установе, као и рада уз издавање радне књижице, пружамо свеобухватну подршку лицима из Украјине под привременом заштитом, нагласио је Бечић.

Гјоргјиев је истакао регионалну сарадњу у сузбијању илегалне миграције и криминала као кључну компоненту веће безбједности на Западном Балкану и шире. Такође, похвалио је напоре МУП-а да успостави систем за електронску идентификацију и регистрацију миграната повезан са EURODAC-ом, у циљу побољшања размјене информација са регионом и ЕУ.

Потпредсједник је извршио ретроспективу политичких дешавања у земљи која несумњиво свједоче о свеукупној друштвеној стабилизацији и демократском сазријевању Црне Горе. 

Именовања у правосуђу, јачање судског и тужилачког система и повратак функционалности институција, кључни су унутрашњи подстицај за интеграциони пут Црне Горе. Ако буде довољно мудрости, посвећености и истрајности на путу реформи свих чинилаца и актера у нашем друштву, 2028. годину видим као сасвим реалну могућност за наш улазак у Европску унију, навео је Бечић.

Коментаришући актуелне политичке прилике у нашој земљи, Гјоргјиев је истакао низ одлука донијетих уз широк консензус у Парламенту као знак зрелости друштва и институција, те потврду друштвене стабилности и кохезије. ''Недавни успјеси на пољу деблокаде правосуђа и институција система, треба да служе као подстицај да не пропустите шансу која је пред вама. Међународни партнери препознају и цијене зрелост коју нова власт показује на почетку мандата'', закључио је Гјоргјиев.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?