Преко границе уз ЕУ COVID потврду, препорука да школе почну 31. јануара

Објављено: 12.01.2022. 10:09 Аутор: ПР Служба Министарства здравља

Министарка здравља др Јелена Боровинић Бојовић представљајући мјере у циљу сузбијања пандемије COVID-19 које ће бити на снази наредних седам дана - од 13. јануара до 19. јануара 2022. године, на конференцији за новинаре саопштила је да се најважнија измјена у односу на досадашње мјере односи на услове преласка црногорских граница.

- У наредних седам границе је могуће прелазити уз испуњен најмање један од четири услова из ЕУ дигиталне COVID потврде:
1. Да је особа потпуно вакцинисана прописаним бројем доза вакцина против коронавируса и да од добијања посљедње дозе вакцине није прошло дуже од шест мјесеци;
2. Негативан PCR тест на SARS-Cov-2 не старији од 72 сата;
3. Негативан брзи антигенски тест не старији од 48 сати;
4. Доказ да је особа пребољела COVID-19 (прошло не мање од 10 дана и не више од шест мјесеци од позитивног PCR или брзог антигенског теста), навела је министарка Боровинић Бојовић.

Додатно, како је казала, омогућава се рад фитнес центрима и теретанама уз ЕУ дигиталну COVID потврду и услов да се за једну особу мора обезбиједити простор од 10m2. Дозвољене су посјете адвокатима и судским вјештацима у обављању службене дужности уз посједовање ЕУ дигиталне COVID потврде. Остале мјере, према ријечима министарке, остају на снази.

- У контексту актуелног епидемиолошког тренутка, размотрили смо и услове наставка школске године. Распуст ће бити продужен седам дана, тако да ће школска година, умјесто 24. јануара почети 31. јануара. Часови ће трајати пола сата уз обавезно ношење заштитних маски, казала је минстарка здравља.

Konferencija za medije povodom predstavljanja novih epidemioloških mjera (12.01.2022.)

Галерија

gallery.media[0].alt
1/1 Фото: ПР Служба Министарства здравља
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?