Премијер Абазовић на Колегијуму за преговоре: Враћамо позицију главног преговарача

„У што скоријем року ћемо унаприједити механизме за координацију процеса приступања ЕУ, вратити позицију главног преговарача и заокружити формирање преговарачке структуре. То је кључно како бисмо осигурали ефикасно и квалитетно спровођење и праћење спровођења свих реформи које су дио европске агенде Црне Горе и коначно, убрзали приступање ЕУ“, поручио је предсједник Владе Дритан Абазовић на првој сједници Колегијума за преговоре.

На дневном реду сједнице која је данас одржана је било разматрање статуса преговарачке структуре и потреба за унапређењем координације преговарачког процеса.

С циљем унапређења рада преговарачке структуре, договорено је да се у најкраћем року приступи измјени одлуке о преговарачкој структури, именују чланови Преговарачког тима и њихови замјеници/це, као и донесу одлуке о образовању преосталих преговарачких радних група које ће интензивирати рад на мјесечном нивоу и квартално пратити реализацију планираних обавеза.

Такође, договорено је да се, кроз измјену одлуке о преговарачкој структури приступи образовању новог координационог тијела које ће бити задужено за праћење израде и реализације Програма приступања Црне Горе Европској унији, испуњавање обавеза које проистичу из привремених и завршних мјерила, као и друга питања у вези са правном тековином и испуњавањем обавеза које проистичу из процеса преговора Црне Горе са Европском унијом.

Имајући у виду значајан одлив кадрова из преговарачке структуре, чланови Колегијума су указали на потребу да се у преговарачкој структури задрже квалитетни појединци, као и да се анимирају сви који могу својим стручним референцама допринијети преговарачком процесу. У том дијелу, задужени су Министарство европских послова и Министарство финансија да предложе модалитете награђивања оних дијелова преговарачке структуре који највише доприносе процесу приступања.

У раду сједнице су учествовали чланови Колегијума, потпредсједник Владе Ервин Ибрахимовић и координаторка радом Министарства европских послова Ана Новаковић Ђуровић, као и министар унутрашњих послова Филип Аџић, државна секретарка Министарства европских послова Милена Жижић, савјетник предсједника Владе за вањску политику Ђорђе Радуловић те шефови преговарачких радних група за поглавља 23 и 24, Бојан Божовић и Милош Радоњић као и начелник у Министарству европских послова Андреј Орландић.

Sjednica Kolegijuma za pregovore o pristupanju Crne Gore EU (17.03.2023.)


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?