Премијер Кривокапић поводом Дана Војске: Наставићемо да спроводимо потребне реформе у области одбране, са акцентом на унапређење и усавршавање свих капацитета Војске ЦГ

Објављено: 04.10.2021. 12:33 Аутор: Кабинет предсједника Владе

Предсједник Владе Црне Горе Здравко Кривокапић, присуствовао је свечаној церемонији поводом Дана Војске 7. октобра, која је одржана у касарни „Милован Шарановић“ у Даниловграду. Честитајући Дан Војске, премијер је у обраћању поручио да му је указана изузетна част што је у прилици да војницима захвали на свему што су у протеклом периоду учинили за Црну Гору.

Поготово у тренуцима који су били изазовни и за Црни Гору и за читав свијет. То је пандемија и наравно друга пошаст која је захватила Црну Гору, то су пожари као дио климатских промјена. Ви сте том задатку као и увијек до сада одговорили, тим што сте показали солидарност и јединство, онако како се увијек у Црној Гори дешавало у кризним ситуацијама - сви за једног, један за све. Немојте никада заборавити да сте ви насљедници оних јунака са Мартинића, Круса, Граховца, Вучјег Дола, Мојковца и слободарског Вирпазара! Са ових наших светих мјеста, гдје се рађало црногорско јунаштво и слава црногорског оружја, ви сте увијек осветалли образ Црне Горе. Ту су ударени трајни печати црногорске државности и независности, казао је премијер Кривокапић.

Предсједник Владе, присјећајући се свијетлих и побједоносних момената кроз историју, казао је да су данас, у мирнодопским временима, као дио највећег и најзначајнијег војног Савеза на планети, војници остали непоколебљиви бранич државног достојанства Црне Горе и њене стабилности.

„Остајући досљедно на евроатлантском курсу, ова Влада наставиће да спроводи потребне реформе у области одбране, са акцентом на унапређење и усавршавање свих капацитета Војске Црне Горе. На глобалном плану, настављамо да доприносимо заједничким напорима Алијансе на пољу јачања колективне безбједности и очувања мира“, поручио је премијер, присјетивши се записа једног норвешког писца који је крајем 19. вијека имао прилику да се увјери какав је црногорски војник.

Записао је, како је витешко поступање црногорских војника остало непревазиђено у историји европских ратовања. Данас када живимо благодети европског мира, кћери и синови црних брда, носећи часну црногорску војну униформу, имају обавезу да наставе тај витешки пут. Витештво војника Црне Горе најбоље је исказао војсковођа, а потом и писац Марко Миљанов, кроз књигу о чојству и јунаштву, казао је премијер Кривокапић.

Предсједник Владе истакао је да се витештво црногорских жена, које се некад осликавало на ратишту са братом, мужем или сином и кроз видање њихових рана, данас огледа у њиховом  стајању раме уз раме са својим колегама, са којима творе модерну Војску Црне Горе.

Испуњен осјећањем поноса због ваше постојаности и непоколебљивости, ваше дисциплине у испуњавању свих наређења и задатака, изражавам вам лично дивљење и поштовање због ријешености да не посустанете на том часном путу. Највећа крилатица која вас обавезује је да све почиње и завршава обуком. Наставите тамо гдје сте стали да би бранили Црну Гору и њено достојанство и били партнер свим у оквиру највећег Савеза. Живјела Војска Црне Горе!, поручио је предсједник Владе Здравко Кривокапић.

Svečana ceremonija povodom Dana Vojske Crne Gore (04.10.2021.)
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?