Премијер Кривокапић разговарао са представницима ЕБРД-а

Објављено: 10.09.2021. 14:00 Аутор: Кабинет предсједника Владе

Предсједник Владе Црне Горе, проф. др Здравко Кривокапић, имао је данас онлајн састанак са представницима Европске банке за обнову и развој (EBRD). Састанку су, поред премијера, присуствовали и министар финансија и социјалног старања Милојко Спајић, и министар економског развоја Јаков Милатовић, док је делегацију EBRD-a предводио потпредсједник Јурген Ригтеринк.

Премијер Кривокапић истакао је задовољство постигнутом интезивном комуникацијом између Владе и EBRD-a, као и заинтересованошћу Банке да усмјери и помогне одрживе пројекте који су значајни како за државу Црну Гору, тако и за читави регион Западног Балкана, а што је потврдила у недавном писму упућеном предсједнику Владе, предсједница EBRD-a Одил Рено Басо. Премијер Кривокапић је представницима EBRD рекао да је усвајањем буџета Влада напокон успјела да створи реалне услове за бржи економски опоравак, уз стабилизацију јавних финансија као једног од главних предуслова укупне економске одрживости.

Влада је пројектовала снажан опоравак економије до краја 2021, а за 2022. планирамо да Црна Гора постане велико градилиште на ком ће се остваривати пројекти зелене економије и у којима очекујемо значајно учешће EBRD, казао је Кривокапић.

Кривокапић је истакао да Влада са социјалним партнерима и пословном заједницом чини све да унаприједи пословни амбијент и помогне стварању тржишта подједнаких шанси, као и да је показала јаку инвестициону активност у приоритетним областима - туризму, енергетици, прерађивачкој индустрији и пољопривреди, те саобраћајној инфраструктури.

Без обзира на политичка надметања, најбитније је да се Црна Гора окрене економији и поправљању животног стандарда својих грађана. То је једини начин да се приближимо стандарду и вриједностима које баштине земље ЕУ, рекао је Кривокапић.

Премијер је захвалио EBRD на постојећој подршци пројектима који се односе на развој и пословање малих и средњих предузећа. Он је изразио очекивања да Црна Гора може добити подршку од EBRD у развоју  како путне тако и комуналне инфраструктуре, нарочито у области пречишћавања отпадних вода, јер је постојана инфраструктура предуслов одрживог економског развоја.

Са неколико важних енергетских пројеката, са којима ћемо постићи декарбонизацију и одрживост, имамо циљ да Црна Гора постане регионално енергетско чвориште, поручио је Кривокапић.

Потпредсједник EBRD Јурген Ригтеринк исказао је задовољство због оствареног контакта са премијером и представницима Владе ЦГ, али и жаљење што због текуће COVID епидемилошке ситуације није у могућности да допутује у Црну Гору. Ригтеринк је похвалио конкретне резултате које је Влада постигла у току досадашњег рада и исказао спремност за још јачу и интезивнију сарадњу између Црне Горе и EBRD.

„Честитам Влади што је у Скупштини  усвојен изузетно разборит буџет за 2021. годину. Такође Вам честитам и на успјешном хеџинг аранжману за кредит за ауто-пут. Честитке Вам упућујем јер сте овим потезима успјели да обезбједите јако привлачну каматну стопу, што ће Вам засигурно помоћи да стабилизујете државне финансије и повећате повјерење инвеститора у црногорско тржиште”, рекао је потпредсједник EBRD Ригтеринк.

Министар финансија и социјалног старања Милојко Спајић осврнуо се на остварене резултате у сектору финансија, апострофирајући постигнути суфицит буџета трећи мјесец заредом, те изразио реално очекивање да ће планирани приход од туризма од око 700 мииона еура за ову годину, бити остварен већ за 9 мјесеци.

Досадашњи резултати економске политике Владе уливају наду и оптимизам и дају нам за право да вјерујемо да Црна Гора може много брже од планираног да се приближи стандарду најразвијенијих земаља Европе. У овом смислу, веома важну улогу имају и наши развојни ино – партнери, поручио је Спајић.

Министар Спајић такође је истакао и важност коришћења средстава из Економско-инвестиционог плана за Западни Балкан и потенцијалне сарадње са EBRD у том смислу. Спајић је казао и да га радује подршка недавно основаном предузећу Montenegro Works коју су исказали представници EBRD-а.

Министар економског развоја Јаков Милатовић рекао је да је одговорна политика Владе у пандемијској години, а самим тим и опоравак економских активности државе, предуслов за покретање нових инвестиција у Црну Гору и подршке EBRD-a.

„Министарство економског развоја додатно је интензивирало сарадњу са Европском банком за обнову и развој како би убрзало и унаприједило реализацију постојећих и нових иницијатива. Очекујемо наставак и јачање партнерства кроз Кредитно-гарантни фонд како би се побољшао приступ финансијским средствима за мала и средња предузећа, предузетнике и друга предузећа, и тиме индуковало стварање нових радних мјеста и повећање извоза”, казао је Милатовић.

Шеф канцеларије EBRD-а у Црној Гори Јап Спреј, који ускоро напушта ту позицију, захвалио је на сарадњи и одличној подршци коју је Влада пружила тој финансијској институцији у протеклих девет мјесеци.

Zdravko Krivokapić - predstavnici EBRD-a (10.09.2021.)


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?