Проширена Листа љекова за 31 лијек

Објављено: 10.08.2021. 05:52 Аутор: ПР Служба Министарства здравља

Проширена Листа љекова за 31 лијек: Ниже цијене, нема фаворизовања произвођача, више могућности за пацијенте

Влада Црне Горе је, на предлог Министарства здравља усвојила нову Листу љекова који се прописују и издају на терет средстава Фонда за здравствено осигурање. Нова листа је проширена и на њој се налази 31 нови лијек. То, за грађане, значи више  терапијских могућности  прописивања одговарајуће/прилагођене терапије за појединачног пацијента. Ради се о љековима који се користе у третману обољелих од малигних болести, дијабетеса, хемофилије, генито-уринарних проблема, хипертензије, реуматолошких обољења, псоријазе, психијатријских, хематолошких, неуролошких обољења и хередитарног ангиоедема.

Израдом нове Листе љекова подстиче се конкурентност и смањују се цијене љекова, како би се спријечило фаворизовање или монопол било ког поизвођача. Корекције цијена љекова у складу са максималним цијенама које је утврдио ЦинМед су такође обавеза редовне ревизије Листе лијекова.

Листа подразумијева љекове који се прописују и издају на рецепт и љекове који се примјењују на примарном, секундарном и терцијерном нивоу,  на терет средстава обавезног здравственог осигурања, као и љекове који су саставни дио Доплатне Листе лијекова.

Доплатна листа љекова садржи љекове који су терапијска паралела (терапијска алтернатива) љековима са основне листе љекова и осигуранику се обезбјеђују у висини цијене лијека са основне листе. Разлику до пуног износа цијене лијека на доплатној листи љекова плаћа осигурано лице.

Подсјећамо да се Листа љекова није мијењала током 2020. године због епидемиолошке ситуације, што је условило брзу и ефектну реакцију Министарства здравља да се надокнади пропуштено, односно да се задовољи критеријум дефинисан Уредбом (члан 19) а он гласи “Листа љекова се ревидира два пута годишње, а по потреби и чешће“.

Са Листе су скинута 22 лијека која се више не производе или који више не задовољавају услове савременог лијечења ни критеријуме у погледу квалитета, ефикасности или безбједности, као и љекови којима је  истекла дозвола за прометовање, а носилац дозволе није приложио доказ о обнови регистрације.

Напомињемо да ће већ од септембра Министарство здравља наставити преговоре са фармацеутским компанијама (у складу са чланом 7 Уредбе о критеријумима за стављање, односно скидање лијекова са Листе љекова) у смислу смањења цијена нових лијекова који су саставни дио Листе лијекова, али и укупног њиховог портфолија, који се налази на Листи и у примјени је дужи временски период. На тај начин ће се наставити континуирани рад на Листи љекова, као и отварање могућности за нове апликације/уврштавање нових љекова до краја 2020. године.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?