Кривокапић – Брегу: Регионална сарадња подстицај за убрзање процеса европских интеграција

Објављено: 13.10.2021. 14:19 Аутор: Кабинет предсједника Владе

Црна Гора придаје велики значај регионалној сарадњи као једном од приоритета наше вањске политике, значајном покретачу укупног друштвено-економског напретка, и важном подстицају за убрзање процеса европских интеграција, нагласио је предсједник Владе Црне Горе проф. др Здравко Кривокапић на данашњем састанку са Мајлиндом Брегу, генералном секретарком Савјета за регионалну сарадњу (RCC).

Изражавајући добродошлицу генералној секретарки Брегу, премијер Кривокапић је поновио посвећеност Црне Горе сарадњи са RCC и пружању подршке свим активностима усмјереним на снажење регионалне сарадње и дијалога:

 Савјет за регионалну сарадњу је веома важан за Западни Балкан, и представља најбољи начин за рефлектовање наше регионалне сарадње, казао је премијер Кривокапић.

Приврженост Црне Горе јачању добросусједских односа огледа се у активном и конструктивном учешћу у преко 35 регионалних организација, међу којима је и RCC. У том контексту, премијер је похвалио рад RCC-ја и лични допринос генералне секретарке Брегу у претходном трогодишњем мандату и истакао да Црна Гора регионалне организације види као изузетно важне механизме за јачање повјерења, које је предуслов за учвршчивање односа и сарадње међу државама учесницама.

Неопходно је да престанемо да живимо у прошлости. Предуслов да се наш регион развија лежи у знању, вјештинама и компетенцији. Зато смо се ми одлучили за идеју: Европа сад и Европа овдје, поручио је предсједник Владе.

Генерална секратарка Брегу се сагласила са премијеровом констатацијом како је неопходно „изградити Европу сада и овдје, а не само чекати да Европа отвори врата за нас.

"Људи са Западног Балкана су стручњаци и професионалци, са изврсним компетенцијама", истакла је Брегу.

Генерална секретарка је нагласила како цијени залагање наше земље за регионалну сарадњу, те да RCC рачуна на подршку Црне Горе када су у питању Зелена агенда за Западни Балкан и Омладинска лабораторија Западног Балкана.

Премијер Кривокапић и генерална секретарка Брегу сагласили су се да су „комшијска врата прва на која требамо да покуцамо”, и додали да су агенде економског и социјалног развоја, кључне за развој нашег региона и његов пут ка ЕУ, те да морају бити праћене адекватним одговорима из области заштите животне средине и климатских промјена.

Zdravko Krivokapić - Majlinda Bregu (13.10.2021.)
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?