Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Vladu

 

Prijava zloupotrebe službenih vozila

 

Zajedničko saopštenje povodom donacije

Vlada Republike Koreje donirala 277.000 zaštitnih maski Crnoj Gori za podršku borbi Crne Gore protiv COVID-19

Vlada Republike Koreje donirala 277.000 zaštitnih maski Crnoj Gori za podršku borbi Crne Gore protiv COVID-19
Datum objave 29.10.2020 15:30 | Autor Služba za odnose s javnošću Vlade CG / Ambasada Republike Koreje u CG

Ispis Štampaj stranicu


Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Vlada Republike Koreje uputila je humanitarnu pomoć (donaciju) za podršku borbi Crne Gore u borbi protiv COVID-19 u vidu 277.000 zaštitnih maski KF94 (ekvivalent za FFP2). Vrijednost donacije je 200.000,00 USD.

Povodom prijema maski koje su predmet donacije, održana je online ceremonija 20. oktobra 2020. godine sa početkom u 11.00 časova, na kojoj su govorili dr Nermin Abdić, šef Kriznog medicinskog štaba Crne Gore, i NJ.E. gospodin Hjong-ćan ČE, ambasador Republike Koreje.

Šef Kriznog medicinskog štaba, dr Nermin Abdić, se u ime Crne Gore i crnogorskog zdravstvenog sistema, zahvalio na vrijednoj donaciji i ukazanom prijateljstvu i privrženosti u ovako kompleksnoj situaciji u kojoj se nalaze sve države svijeta.

- Ova vrijedna donacija svakako će značajno doprinijeti suzbijanju širenja epidemije kroz primjenu mjera, u prvom redu, nošenja maski. Ovo se posebno odnosi na zdravstvene radnike koji su u direktnom kontaktu sa oboljelim od COVID-19 i koji u svakom trenutku moraju biti adekvatno zaštićeni. Zahvaljujući našim prijateljima iz Koreje, ali i drugih država koje su tokom epidemije upućivali ovakve vrste pomoći, naši zdravstveni radnici posjeduju punu zaštitnu opremu, na čemu smo im neizmjerno zahvalni – poručio je dr Abdić, pozivajući i građane još jednom na odgovornosti i primjenu svih mjera zaštite.

Ambasador Republike Koreje Hjong-ćan ČE objasnio je da je efikasna borba Koreje potiv COVID-19 bila uspješna povećavanjem broja testiranja, pronalaženjem kontakata i ranim liječenjem, a korejski državljani su takođe vrlo kooperativni poštujući osnovna pravila kao što su socijalna distanciranje i nošenje maske. 

Dalje je napomenuo da je Koreja pružila pomoć onima kojima je potrebno u svijetu, uključujući Crnu Goru, i izrazio veliko zadovoljstvo što je 277 000 maski ekvivalentnih FFP2 stiglo u Crnu Goru iz Koreje. Opisujući isporuku maski u Crnu Goru kao dokaz prijateljskog i kooperativnog odnosa između dvije zemlje, izrazio je nadu da će zaštitne maske biti korisne za institucije zdravstvenog sektora, posebno zdravstvenim radnicima u prvom redu borbe protiv epidemije, da efikasnije odgovore na pandemiju i da će dvije zemlje nastaviti da sarađuju u zdravstvenim sistemima, kao i mnogim drugim oblastima. 

Dvije strane su se složile da nastave da se međusobno savjetuju u zajedničkoj borbi protiv virusa.

Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore / Ambasada Republike Koreje u CG