Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Krivokapić, Abazović i Injac posjetili kasarnu „Milovan Šaranović" u Danilovgradu

Objavljeno: 15.01.2021. 15:45 Autor: Kabinet predsjednika Vlade Crne Gore

Predsjednik Vlade Crne Gore prof. dr Zdravko Krivokapić, potpredsjednik Vlade Crne Gore dr Dritan Abazović i ministarka odbrane prof. dr Olivera Injac posjetili su danas kasarnu „Milovan Šaranović“ u Danilovgradu.

Premijer Krivokapić je kazao da je kasarna u Danilovgradu jedna od najopremljenijih kasarni Vojske, koja, iako nevelika po svojoj formaciji, ima veliku tradiciju i odgovornost pred budućim izazovima.

Krivokapić je rekao i da naš odnos prema Vojsci izvire iz naše istorije i tradicije o kojoj, kako je naveo i da nijesmo govorili mi, rekli su i zapisali veliki evropski putopisci i pjesnici koji su dolazili i sa istočnih i od zapadnih strana i duhovnih strujanja.

„I jedni i drugi su prepoznavali našu urođenu otresitost, požrtvovanost, pravdoljubivost, slobodarstvo i hrabrost. Prepoznavali su nas kao ratnike i heroje koji su čuvali kako ličnu i porodičnu slobodu i čast, tako i slobodu, čast i vrline plemena i naroda. Naša Vojska se uobličila iz crnogorske porodice, iz onog njegoševskog doživljaja muža koji je „branič žene i djeteta“. Iz odnosa prema životu, rodio se i odnos prema Vojsci koja je bila svaki mužik i svaka majka koja je vaspitavala sinove - buduće vojnike, i kćeri – buduće sestre i majke vojnika. Vojska i narod su bivstvovali u neraskidivom odnosu i taj odnos je naslijeđen bio do naših dana. Danas, ako je on i uzdrman, a jeste, naša je obaveza da pokušamo da ga vratimo, koliko god je to moguće, u tradicionalne okvire. Vojska je dio sistema i zadužena je da štiti sve građane, a njena profesionalizacija je prioritetni uslov da Vojska nastavi da obavlja svoje namjenske zadatke na najefikasniji način. Misija Vojske je da svaki naš građanin i ubuduće ima razloga da gradi odnos iskrenog i zasluženog poštovanja prema njoj“, kazao je Krivokapić.

Premijer Krivokapić ističe i da ono što tišti građanina, treba da se tiče i svakog vojnika.

„Vojska je u prošlosti učestvovala, a uradićemo sve da i u budućnosti participira u svim pripremama kao prva i osnovna zaštita od potencijalnih i stvarnih prijetnji koje sa sobom nosi kako naša geografska tako i naša međunarodno - politička pozicija. Kao i do sada, od Vojske se očekuje da ne zna za prepreke i nepogode. Tamo gdje ste stizali i u poplavama i u bespuću je vaše ordenje i ono zbog čega ste imali, a nadam se da ćete i ubuduće imati još bolju društvenu prepoznatljivost, poštovanje i poziciju“, kazao je Krivokapić.

Premijer je rekao i da reforme koje je najavila ministarka odbrane, Olivera Injac, obećavaju sigurnost i podsticaj u radu i osposobljavanju, svim građanima i građankama Crne Gore, poručivši da politici i političkom aktivizmu neće biti mjesta u Vojsci.

Premijer Krivokapić je pohavalio saradnju koju Crna Gora ima sa NATO savezom.

„Članstvo u NATO doživljavamo kao proces u kojem će odbrambeni sistem Crne Gore ostvariti svoju potpunu profesionalnu afirmaciju, jer je riječ o članstvu u najobučenijem, najelitnijem i najspremnijem vojnom savezu. Evroatlantski standardi se prenose i prenosiće se na sve naše društvene slojeve i pojedince“, poručio je Krivokapić.

Krivokapić poručuje i da u Vojsci Crne Gore ne smije biti proizvoljnosti i neprofesionalnosti.

„Biti tačan kao vojnik, prije svega, znači ne biti podložan uticajima i komandama koje ne dolaze putem lanca komandovanja unutar Vojske Crne Gore. I tako se, prvenstveno, pogađa centar mete. Promašuje se kada bilo koji vojnik ili starješina dođu u situaciju da su predmeti istraga koje sa Vojskom, po definiciji njene namjene i misije, ne smiju da imaju nikakvih dodirnih tačaka. Naprotiv, Vojska mora da prepozna i zaustavi, ili doprinese zaustavljanju takvih procesa. Imamo priliku da, združeni dobrim namjerama i ciljevima, ugled Vojske Crne Gore, Ministarstva odbrane i države Crne Gore, opet zasija u punom sjaju! Vojska jeste i treba da bude, ogledalo jedne države i društva“, naglasio je Krivokapić.

U kasarni „Milovan Šaranović“ priređen je prikaz vojne opreme i dijela vojnih sposobnosti Vojske Crne Gore.

Zdravko Krivokapić, Dritan Abazović i Olivera Injac - posjeta kasarni „Milovan Šaranović“, Danilovgrad (15.01.2021.)
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?