Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Projekat Marine Abramović - nastavak rehabilitacije Cetinja

Objavljeno: 01.02.2011. 00:04 Autor: Biro

 

Predsjednik Vlade Crne Gore Igor Lukšić primio je proslavljenu svjetsku umjetnicu Marinu Abramović, koja mu je predstavila projekat “Marina Abramović Community Centar Obod Cetinje” (MACCOC).

Projekat transformacije fabričkog kompleksa Obod u međunarodni multidisciplinarni kulturni centar, koji bi bio sastavljen od objekata za stvaranje i prezentaciju različitih vrsta umjetnosti – filma, pozorišta, plesa, video i muzičke produkcije, operske i dr., mogao bi da privuče i brojne investitore, svjetski priznate umjetnike, a Marina Abramović bi svojim imenom i kontaktima u svijetu umjetnosti i biznisa doprinijela međunarodnoj afrimaciji MACCOC. „Mislim da je došlo vrijeme da nakon prestanka proizvodnje u Obodu, zajedno odmrznemo Cetinje i spremna sam da dam svoj lični doprinos. Želim da u Crnoj Gori zažive dobre ideje i da Cetinje postane savremeni centar umjetnosti“ – istakla je umjetnica.

Prema projektnoj ideji, koju je predstavila Abramovićeva Lukšiću, centar MACCOC bi bio mjesto u kojem bi se stvarale najbolje produkcije u oblasti filma, pozorišta, muzike, plesa i opere, a jedna od fabričkih hala u vidu stalne postavke bila bi posvećena umjetničkim radovima koji su proizvedeni u Centru.

Cilj projekta je da se ostvari saradnja sa Prijestonicom Cetinje, lokalnom zajednicom, Univerzitetom, kao i sa koledžima i univerzitetima širom svijeta na projektima od zajedničkog interesa, koji bi preplitanjem kulture i ekonomije doprinijeli razvoju Prijestonice, a samim tim i Crne Gore.

Predsjednik Lukšić izrazio je zadovoljstvo zbog susreta sa jednom od najcjenjenih umjetnica današnjice, ističući da vjeruje da ovaj projekat može doprinijeti rehabilitaciji Cetinja, koja je već započeta prošle godine kroz Vladin Program Cetinje-grad kulture 2010-2013. „Vjerujem da kroz rehabilitaciju Cetinja, kulturnu i razvojnu, koju započinjemo ovim, ali i drugim projektima, unosimo novu energiju, koja će se hraniti bogatom prošloću Cetinja i doprinijeti razvoju Prijestonice, onako kako ona to zaslužuje“ – istakao je predsjednik.

Predsjednik je najavio skoru formalnu podršku Vlade projektu Marine Abramović, te da će Vlada veoma brzo stvoriti sve potrebne uslove da otpočnu pripreme i realizacija projekta MACCOC.

Marina Abramović je u razgovoru sa premijerom Lukšićem istakla da je njen doprinos realizaciji ovog projekta volonterski i zasnovan isključivo na njenoj želji da svojim imenom doprinese međunarodnoj afirmaciji i razvoju Crne Gore.

KABINET PREDSJEDNIKA VLADE

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?