Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Пројекат Марине Абрамовић - наставак рехабилитације Цетиња

Објављено: 01.02.2011. 00:04 Аутор: Биро

 

Предсједник Владе Црне Горе Игор Лукшић примио је прослављену свјетску умјетницу Марину Абрамовић, која му је представила пројекат “Марина Абрамовић Цоммунитy Центар Обод Цетиње” (МАЦЦОЦ).

Пројекат трансформације фабричког комплекса Обод у међународни мултидисциплинарни културни центар, који би био састављен од објеката за стварање и презентацију различитих врста умјетности – филма, позоришта, плеса, видео и музичке продукције, оперске и др., могао би да привуче и бројне инвеститоре, свјетски признате умјетнике, а Марина Абрамовић би својим именом и контактима у свијету умјетности и бизниса допринијела међународној афримацији МАЦЦОЦ. „Мислим да је дошло вријеме да након престанка производње у Ободу, заједно одмрзнемо Цетиње и спремна сам да дам свој лични допринос. Желим да у Црној Гори заживе добре идеје и да Цетиње постане савремени центар умјетности“ – истакла је умјетница.

Према пројектној идеји, коју је представила Абрамовићева Лукшићу, центар МАЦЦОЦ би био мјесто у којем би се стварале најбоље продукције у области филма, позоришта, музике, плеса и опере, а једна од фабричких хала у виду сталне поставке била би посвећена умјетничким радовима који су произведени у Центру.

Циљ пројекта је да се оствари сарадња са Пријестоницом Цетиње, локалном заједницом, Универзитетом, као и са колеџима и универзитетима широм свијета на пројектима од заједничког интереса, који би преплитањем културе и економије допринијели развоју Пријестонице, а самим тим и Црне Горе.

Предсједник Лукшић изразио је задовољство због сусрета са једном од најцјењених умјетница данашњице, истичући да вјерује да овај пројекат може допринијети рехабилитацији Цетиња, која је већ започета прошле године кроз Владин Програм Цетиње-град културе 2010-2013. „Вјерујем да кроз рехабилитацију Цетиња, културну и развојну, коју започињемо овим, али и другим пројектима, уносимо нову енергију, која ће се хранити богатом прошлоћу Цетиња и допринијети развоју Пријестонице, онако како она то заслужује“ – истакао је предсједник.

Предсједник је најавио скору формалну подршку Владе пројекту Марине Абрамовић, те да ће Влада веома брзо створити све потребне услове да отпочну припреме и реализација пројекта МАЦЦОЦ.

Марина Абрамовић је у разговору са премијером Лукшићем истакла да је њен допринос реализацији овог пројекта волонтерски и заснован искључиво на њеној жељи да својим именом допринесе међународној афирмацији и развоју Црне Горе.

КАБИНЕТ ПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?