Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

STILSKO-JEZIČKO OBLIKOVANJE USMENOG I PISANOG TEKSTA

Objavljeno: 14.05.2012. 08:54
U Bijelom Polju je 8. maja 2012. godine, u OŠ „Marko Miljanov“, održan jednodnevni seminar na temu Stvaralaštvo učenika – stilsko-jezičko oblikovanje usmenog i pisanog teksta. Seminar je realizovan u okviru Projekta Kako učenicima pomoći da stvaraju usmene i pisane, umjetničke i neumjetničke tekstove, a učesnici su bili nastavnici iz OŠ „Marko Miljanov“, OŠ „Dušan Korać“ i OŠ „Risto Ratković“, uključeni u projekat. Domaćin seminara je, kao i prošlog puta, bila OŠ „Marko Miljanov“.

Na seminaru su razmatrane sljedeće teme: Principi tekstualnosti – pasus i njegovo razvijanje, Stil i jezik u tekstu I – pravopisno uobličavanje teksta, Stil i jezik u tekstu II – izbjegnimo zamke birokratskog stila i Primjena predloženih metodskih postupaka – iskustva iz nastave.

Seminar je dio obuke nastavnika za korektno i uspješno podučavanje učenika u oblasti usmenog i pismenog izražavanja učenika, pa je prva radionica, u stvari, nastavak prethodnog seminara Put stvaraoca. Stoga je u okviru te radionice razmatran pasus kao posebna cjelina i podesno mehaničko sredstvo pomoću kojeg pisac, s obzirom na čitaoca, povezuje građu koja se odnosi na jednu ideju u tekstu. I u pasusu kao dijelu teksta pisac treba da primjenjuje principe komponovanja. Kao što on uvijek treba da ima u vidu jedinstvo pojedinosti u vezi sa glavnom idejom koju razvija tokom cijelog izlaganja, tako se i u pasusu razvija jedna zamisao, koja je glavna za pasus u cjelini. Svaki pasus za sebe svojom unutrašnjom organizacijom predstavlja čvrsto jedinstvo. Da bi se to jedinstvo ostvarilo, sve pojedinosti unijete u jedan pasus treba da doprinesu razvoju osnovne zamisli pasusa. Radionicu je vodila dr Dušanka Popović.

U okviru radionice Stil i jezik u tekstu I – pravopisno uobličavanje teksta, analizirani su učenički radovi i uočena najčešća odstupanja od pravopisne norme, analizirani primjeri koji se odnose na ta odstupanja, a zatim i različite nedoumice iz te oblasti na koje nailaze i nastavnici i učenici. Radionicu je vodila dr Sanja Šubarić.

Radionicom Stil i jezik u tekstu II – izbjegnimo zamke birokratskog stila ukazano je na pogubni prodor birokratskog stila u mnoge tekstove koji su svakodnevno oko nas, a nažalost sve češće se čuje i u govoru. Taj stil karaktariše nominalizacija i nepotrebno gomilanje riječi. Učesnici seminara su korigovali tekstove iz dnevne štampe u kojima su očigledne birokratske fraze i promišljali o jasnosti i preciznosti dobrog stila. Zaključak učesnika seminara bio je da izgovorena i napisana riječ mora biti artikulisana, gipkog stila i preciznog jezika, kako bismo se što bolje i preciznije izrazili i kako bi se izbjegle manipulacije jezikom. Radionicu je vodila Nađa Durković.

Iskustava iz nastave iz sve tri bjelopoljske škole, pokazala su da ponuđeni metodski postupak aktivira sve učenike (svi učenici pišu) i razvija njihovu samostalnost na ovom polju (u izradi sastava ne učestvuju roditelji). Nastavnici su, kao i njihove kolege iz Podgorice i Bara, istakli da se učenicima posebno dopada što mogu da izaberu temu o kojoj će pisati, zatim što imaju priliku da se konsultuju sa nastavnikom i drugarima u odnosu na sadržinu i kompoziciju teksta, ali i mogućnost pisanja unaprijeđene verzije teksta. Zanimljivo je da su učenici iz OŠ „Dušan Korać“ istakli i prepoznali pisanje plana teksta kao posebno važnu i njima korisnu fazu u nastanku teksta. Tako učenica IV razreda Majda Šukurica kaže: „Plan mi pomaže pri pisanju zbog pravilnog slijeda događaja. Ne dozvoljava mi da zalutam i služi mi kao putokaz. Pomaže mi pri sakupljanju ideja i uz njega sam sigurnija.“ Njena drugarica Nadina Salemović ističe: „Plan mi pomaže pri pisanju bilo kakvih sastava i priča. Kada koristim plan ne mogu odlutati od teme. Kada nijesam koristila plan pisala sam preduge sastave koji su bili dosadni. Plan mi pomaže da uljepšam svoj tekst i da on ne bude dosadan već nasuprot, zanimljiv sa puno opisa i epiteta.“
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?