Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

MEĐUNARODNI DAN PISMENOSTI – 8. septembar 2012.

Objavljeno: 10.09.2012. 08:18
Međunarodni dan pismenosti, na inicijativu Uneska, utemeljen je u septembru 1965. godine u Teheranu, na Svjetskoj konferenciji ministara obrazovanja, kako bi se jednom godišnje međunarodna zajednica podsjetila na značaj i status pismenosti u svijetu.

Iako se tokom prethodnih decenija ovaj Dan obilježavao svuda u svijetu, u Crnoj Gori je, po prvi put, obilježen ove godine, na inicijativu Zavoda za školstvo, stručnog tima Projekta Kako učenicima pomoći da uspješno stvaraju usmene i pisane, umjetničke i neumjetničke tekstove (dr Dušanka Popović, Nađa Durković, dr Sanja Šubarić, mr Dijana Laković i Aleksandra Vešović Ivanović), kao i nastavnika iz 13 osnovnih škola uključenih Projekat.

U školama su se dešavale zanimljive aktivnosti kojima se nastojalo uputiti na značaj pismenosti za život, rad i napredak pojedinca i zajednice u kojoj živi. Tako su učenici uživali u razgovorima sa piscima (Dragana Kršenković Brković, Ksenija Popović, Blaga Žurić Blagoje Vujisić, Nikola Minić...), razmjenjivali knjige i časopise, čitali svoje priče i predstavljali svoje knjige drugarima, sa roditeljima i nastavnicima unapređivali informatičku pismenost, odvojili vrijeme samo za čitanje, izvodili pozorišne predstave po sopstvenim dramatizacijama priča koje su čitali, pripremali, realizovali ili slušali prezentacije o pismenosti kroz istoriju, izvodili performanse na tu temu i mnoge druge aktivnosti. Osim učenika, u aktivnosti su bili uključeni roditelji i nastavnici.

U Podgorici je centralna svečanost organizovana u OŠ „Radojica Perović“. U OŠ „Marko Miljanov“ u Bijelom Polju program je imao originalan naslov: Pismenost kao sloboda i odvijao se kroz niz zanimljivih aktivnosti: Knjiga je jedinstvena, prenosiva magija (posjeta školskoj biblioteci – čitamo omiljenu bajku), Ogrlica od slova i glasova (učenici i roditelji drugog razreda u holu škole zajedno stvaraju), Stihovi na dar (pisci gosti), Birajte knjige, kao što birate prijatelje (posjeta štampariji i gradskoj biblioteci), U čast našeg pisca i vojvode Marka Miljanova (izrada odjeljenske knjige o Marku Miljanovu) U svijetu elektronske pismenosti, Preporučujemo…obavezno pročitajte (nastavnici međusobno razmenjuju knjige koje rado čitaju), Druga šansa (tribina o opismenjavanju odraslih). Programi za obilježavanje ovog Dana i u drugim školama bili su raznovrsni i učenicima zanimljivi.

Inicijatori navedenih aktivnosti nadaju se da će se sljedeći godine ovaj Dan obilježiti u svim školama u Crnoj Gori, te da će se pismenosti kao faktoru napretka društva na gotovo svim poljima, posvetiti pažnja koju zavređuje.

Detaljnije o obilježavanju Međunarodnog dana pismenosti možete naći na ovom sajtu, na adresi

http://www.zzs.gov.me/rubrike/projekti/projekti/citalacka_pismenost/

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?