Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Kina će Ministarstvu odbrane donirati preko pola miliona eura vrijednu opremu

Objavljeno: 15.09.2012. 00:00 Autor: mod

Pomoćnik ministra odbrane pukovnik Rifet Kosovac i direktor Kancelarije za međunarodnu saradnju NR Kine general-major Qian Lihuo potpisali su Protokol o donaciji između Ministarstva odbrane Crne Gore i Ministarstva nacionalne odbrane NR Kine. Na osnovu ovog protokola NR Kina će Ministarstvu odbrane Crne Gore donirati sredstva u vrijednosti pet miliona juana (preko 500 000 eura) u koju spadaju IT i komunikacijska oprema.

Pomoćnik ministra za materijalne resurse u MO CG, pukovnik Rifet Kosovac je u ime crnogorske delegacije kolegama iz Kine poželio dobrodošlicu i izrazio zadovoljstvo do sada ostvarenom saradnjom dvije zemlje, ne samo u oblasti odbrane, već i na drugim poljima. On je istakao da Crna Gora cijeni podršku Kine kao prijateljske zemlje i naglasio da postoji interes za unapređenje iste u budućem periodu.

Pukovnik Kosovac informisao je kinesku delegaciju o strateškim ciljevima Vlade Crne Gore, Ministarstva odbrane i Vojske Crne Gore, aspiracijma za punopravno članstvo u NATO i EU, posvećenost regionalnoj saradnji, kao i učešću pripadnika Vojske Crne Gore u međunarodnim misijama.

General-major Qian Lihuo kazao je da  ova posjeta predstavlja korak dalje i podsticaj unapređenju sveukupnih odnosa dvije zemlje. On je istakao da, iako je saradnja formalno uspostavljena u oktobru 2011. godine, rezultati u oblasti odbrane su već vidljivi. General-major Qian Lihuo istakao je da je Kina zainteresovana za unapređenje saradnje i u tom kontekstu iznio više prijedloga kao sto je posjeta  predstavnika crnogorskog Ministarstva odbrane Kini, donacije MO CG, saradnja u oblasti obrazovanja i obuke, školovanje pripadnika VCG na kineskim vojnim školama i akademijama.

Cilj zvanične posjete delegacija Ministarstva nacionalne odbrane NR Kine je unapređenje postojeće saradnje Crne Gore i Kine u oblasti odbrane.

 

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?