Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Кина ће Министарству одбране донирати преко пола милиона еура вриједну опрему

Објављено: 15.09.2012. 00:00 Аутор: мод

Помоћник министра одбране пуковник Рифет Косовац и директор Канцеларије за међународну сарадњу НР Кине генерал-мајор Qиан Лихуо потписали су Протокол о донацији између Министарства одбране Црне Горе и Министарства националне одбране НР Кине. На основу овог протокола НР Кина ће Министарству одбране Црне Горе донирати средства у вриједности пет милиона јуана (преко 500 000 еура) у коју спадају ИТ и комуникацијска опрема.

Помоћник министра за материјалне ресурсе у МО ЦГ, пуковник Рифет Косовац је у име црногорске делегације колегама из Кине пожелио добродошлицу и изразио задовољство до сада оствареном сарадњом двије земље, не само у области одбране, већ и на другим пољима. Он је истакао да Црна Гора цијени подршку Кине као пријатељске земље и нагласио да постоји интерес за унапређење исте у будућем периоду.

Пуковник Косовац информисао је кинеску делегацију о стратешким циљевима Владе Црне Горе, Министарства одбране и Војске Црне Горе, аспирацијма за пуноправно чланство у НАТО и ЕУ, посвећеност регионалној сарадњи, као и учешћу припадника Војске Црне Горе у међународним мисијама.

Генерал-мајор Qиан Лихуо казао је да  ова посјета представља корак даље и подстицај унапређењу свеукупних односа двије земље. Он је истакао да, иако је сарадња формално успостављена у октобру 2011. године, резултати у области одбране су већ видљиви. Генерал-мајор Qиан Лихуо истакао је да је Кина заинтересована за унапређење сарадње и у том контексту изнио више приједлога као сто је посјета  представника црногорског Министарства одбране Кини, донације МО ЦГ, сарадња у области образовања и обуке, школовање припадника ВЦГ на кинеским војним школама и академијама.

Циљ званичне посјете делегација Министарства националне одбране НР Кине је унапређење постојеће сарадње Црне Горе и Кине у области одбране.

 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?