Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Drobnič čestitao potpredsjedniku Markoviću imenovanje na važne funkcije u izvršnoj vlasti ali i na dosadašnjim rezultatima

Objavljeno: 06.12.2012. 20:21 Autor: biro

Crna Gora i Evropska komisija sa Delegacijom EU u Crnoj Gori, nastaviće da uspješno i blisko sarađuju i u narednom periodu, a na bazi dobre prakse i rezultata koji su plod takve saradnje u periodu koji je za nama, saglasili su se potpredsjednik Vlade i ministar pravde Duško Marković i ambasador EU u Crnoj Gori Mitja Drobnič na sastanku održanom danas u Kabinetu potpredsjednika Markovića.

Potpredsjednik Marković je u načelu upoznao ambasadora Drobniča sa prioritetima Vlade u narednom periodu, naročito se osvrnuvši na one aktivnosti koji će biti prioritetne u resoru koji kao ministar pravde pokriva. On je istakao značaj nove Strategije za reformu pravosuđa za period 2013-2018, te analize racionalizacije sudske mreže čiji se nacrt priprema u saradnji sa inostranim ekspertima, ali i rad na sistemskim zakonima iz oblasti krivičnog zakonodavstva poput Krivičnog zakonika i Zakona o krivičnom postupku. U tom smislu, ambasador Drobnič je pohvalio napredak ostvaren na tom polju, naročito ističući dobar imidž koji je Crna Gora izgradila odgovorno se baveći analizom primjene ovih zakona i njihovim poboljšanjima shodno uočenim nedostacima i novim standardima.

Ambasador Drobnič je pohvalio sastanke Pododbora za pravdu, slobodu i bezbjednost koji su se održali ranije ove nedelje, i još jednom naglasio važnost transparentnog i objektivnog informisanja evropskih partnera o aktivnostima iz svih resora kad je riječ o evropskoj integraciji naše zemlje. On je istakao značaj Nacionalnog programa integracija koji Crna Gora trenutno priprema, kao i dalje usavršavanje kadra u pregovaračkim radnim grupama koji će biti glavna stručna baza i tokom pregovora, ali naročito po dobijanju statusa punopravnog člana EU.

Kad je riječ o napretku koji je Crna Gora postigla na putu ispunjavanja obaveza ka punopravnom članstvu u EU, Drobnič je pohvalio reformu pravosudnog sistema i podsjetio na značaj njene finalizacije donošenjem ustavnih amandmana.

Sagovornici su se saglasili u poruci da vlasništvo nad procesom evropskih integracija ima država kandidat, te da isključivo od nje zavisi dinamika pregovora, od trenutka kad smo, značajnim rezultatima na svim poljima, zavrijedili konsenzualnu pozitivnu odluku o otvaranju pristupnih pregovora. Marković je naglasio da ključ dodatne snage Crne Gore u ostvarivanju njenog evro-integracionog cilja leži u realnom sagledavanju naših sposobnosti i uspešnom prepoznavanju slabosti, te da nema prostora za „ostavljanjem utiska“.

Kad je riječ o aktivnostima u poglavljima 23 i 24, sagovornici su složni u ocjeni da efikasnost i operativnost u ovim poglavljima može biti dodatan zamajac evropskim integracijama Crne Gore ali i ozbiljna kočnica daljem napretku. U tom kontekstu, Marković je naglasio da će jačanje vladavine prava, te borba protiv kriminala i korupcije i dalje biti visoko na našoj nacionalnoj i spoljnopolitičkoj agendi, kako zbog realnih problema u ovim oblastima, tako i zbog pojačane percepcije javnosti kad je riječ o ovim izazovima.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?