Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Дробнич честитао потпредсједнику Марковићу именовање на важне функције у извршној власти али и на досадашњим резултатима

Објављено: 06.12.2012. 20:21 Аутор: биро

Црна Гора и Европска комисија са Делегацијом ЕУ у Црној Гори, наставиће да успјешно и блиско сарађују и у наредном периоду, а на бази добре праксе и резултата који су плод такве сарадње у периоду који је за нама, сагласили су се потпредсједник Владе и министар правде Душко Марковић и амбасадор ЕУ у Црној Гори Митја Дробнич на састанку одржаном данас у Кабинету потпредсједника Марковића.

Потпредсједник Марковић је у начелу упознао амбасадора Дробнича са приоритетима Владе у наредном периоду, нарочито се осврнувши на оне активности који ће бити приоритетне у ресору који као министар правде покрива. Он је истакао значај нове Стратегије за реформу правосуђа за период 2013-2018, те анализе рационализације судске мреже чији се нацрт припрема у сарадњи са иностраним експертима, али и рад на системским законима из области кривичног законодавства попут Кривичног законика и Закона о кривичном поступку. У том смислу, амбасадор Дробнич је похвалио напредак остварен на том пољу, нарочито истичући добар имиџ који је Црна Гора изградила одговорно се бавећи анализом примјене ових закона и њиховим побољшањима сходно уоченим недостацима и новим стандардима.

Амбасадор Дробнич је похвалио састанке Пододбора за правду, слободу и безбједност који су се одржали раније ове недеље, и још једном нагласио важност транспарентног и објективног информисања европских партнера о активностима из свих ресора кад је ријеч о европској интеграцији наше земље. Он је истакао значај Националног програма интеграција који Црна Гора тренутно припрема, као и даље усавршавање кадра у преговарачким радним групама који ће бити главна стручна база и током преговора, али нарочито по добијању статуса пуноправног члана ЕУ.

Кад је ријеч о напретку који је Црна Гора постигла на путу испуњавања обавеза ка пуноправном чланству у ЕУ, Дробнич је похвалио реформу правосудног система и подсјетио на значај њене финализације доношењем уставних амандмана.

Саговорници су се сагласили у поруци да власништво над процесом европских интеграција има држава кандидат, те да искључиво од ње зависи динамика преговора, од тренутка кад смо, значајним резултатима на свим пољима, завриједили консензуалну позитивну одлуку о отварању приступних преговора. Марковић је нагласио да кључ додатне снаге Црне Горе у остваривању њеног евро-интеграционог циља лежи у реалном сагледавању наших способности и успешном препознавању слабости, те да нема простора за „остављањем утиска“.

Кад је ријеч о активностима у поглављима 23 и 24, саговорници су сложни у оцјени да ефикасност и оперативност у овим поглављима може бити додатан замајац европским интеграцијама Црне Горе али и озбиљна кочница даљем напретку. У том контексту, Марковић је нагласио да ће јачање владавине права, те борба против криминала и корупције и даље бити високо на нашој националној и спољнополитичкој агенди, како због реалних проблема у овим областима, тако и због појачане перцепције јавности кад је ријеч о овим изазовима.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?