Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Održana deseta sjednica Savjeta za saradnju Vlade Crne Gore i nevladinih organizacija

Objavljeno: 17.12.2012. 22:08 Autor: biro

BiroDeseta sjednica Savjeta za saradnju Vlade Crne Gore i nevladinih organizacija održana je 14. decembra 2012. godine. Razgovarano je o strukturi i sadržaju nove strategije koja treba da definiše pitanja značajna za razvoj nevladinog sektora u Crnoj Gori, zatim o pripremi podzakonskih akata neophodnih za primjenu centralizovanog modela fianansiranja po Zakonu o nevladinim organizacijama, kao i pitanju raspodjele sredstava za programe i projekte NVO u 2012. godini po Konkursu za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću iz avgusta o.g.

Predstavnik Mininstarstva unutrašnjih poslova informisao je Savjet da je Ministartsvo formiralo međusektorsku radnu grupu za izradu strateškog dokumenta, da su na osnovu javnog poziva, a u skladu sa Uredbom o načinu i postupku ostvarivanja saradnje organa državne uprave i nevladinih organizacija, izabrana dva predstavnika NVO u Grupu, da je Grupa održala prvu sjednicu, te da je pomenuti dokument predložen za Program rada Vlade u 2013. godini za IV kvartal. Takođe je saoštio da podršku ovom procesu, Radna grupa ima od Misije OSCE u Crnoj Gori kao i TACSO kancelarije u Crnoj Gori.

U cilju uključivanja članova Savjeta u proces pripreme, zaključeno je da Radna grupa treba da redovno informiše Savjet o svojim aktivnostima, te da radne verzije dokumenta u najranijoj fazi učini dostupnim članovima Savjeta, kako bi oni doprinijeli kvalitetu izrade ovog dokumenta.

Konstatovano je da i dalje nijesu usaglašeni posebni propisi sa Zakonom o nevladinim organizacijama, da nijesu donijeta podzakonska akta (o raspodjeli i o obrazovanju „centralne komisije“), mada su u pripremi, što znači da u ovom trenutku nijesu obezbijeđeni preduslovi za implementaciju centralizovanog modela budžetskog finansiranja NVO, a što dovodi u pitanje primjenu ovog modela-Zakona u 2013. godini. Savjet je konstatovao da ovu situaciju treba izbjeći i sugerisao Ministarstvu finansija da ubrza rad radnih grupa koje pripremaju podzakonska akta neophodna za implementaciju pomenutog modela finansiranja, te da radne verzije istih, što prije, dostavi Savjetu na razmatranje.

Predsjednik Komisije za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću, informisao je Savjet o načinu rada Komisije i potkomisija za pojedine oblasti, broju aplikacija, načinu ocjene, bodovanja i raspodjele sredstava na pojedine projekte i programe u ovoj godini. Savjet je postupak raspodjele u 2012. godini ocijenio kompleksnim i saglasio se predlogom Ministarstva finansija da se izvrši eksterna evaluacija i monitoring projekata i programa podržanih ovogodišnjim konkursom, kako bi se unaprijedio rad Komisije i postupak ocjenjivanja projekata i programa, te transparentnost raspodjele sredstava. Odlučeno je da se predloži Vladi da da saglasnost na odluku, kako bi se ugovori zaključili u što kraćem roku, a sredstava isplatila do kraja 2012. Takođe je predloženo da se, prilikom izmjena i dopuna relevantnih propisa, razmotri mogućnost normiranja instrumenata zaštite prava aplikanata u vezi sa odlukom Komisije (prigovor - žalba).

Na sjednici je razgovarano i o planiranim sredstvima za finansiranje projekata i programa nevladinih organizacija u 2013. godini. Konstatovano je da u Predlogu budžeta za 2013. Godinu, postoji tendencija da sve stavke-pozicije budu smanjene, pa i pozicija za finansiranje NVO, zbog čega je Savjet odlučio da predloži Vladi da razmotri mogućnost da se sredstva za finasniranje NVO u 2013. godini, zadrže bar na nivou utvrđenom za 2012. godinu.

IZ KANCELARIJE ZA SARADNJU SA
NEVLADINIM ORGANIZACIJAMA

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?