Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Одржана десета сједница Савјета за сарадњу Владе Црне Горе и невладиних организација

Објављено: 17.12.2012. 22:08 Аутор: биро

BiroДесета сједница Савјета за сарадњу Владе Црне Горе и невладиних организација одржана је 14. децембра 2012. године. Разговарано је о структури и садржају нове стратегије која треба да дефинише питања значајна за развој невладиног сектора у Црној Гори, затим о припреми подзаконских аката неопходних за примјену централизованог модела фианансирања по Закону о невладиним организацијама, као и питању расподјеле средстава за програме и пројекте НВО у 2012. години по Конкурсу за расподјелу дијела прихода од игара на срећу из августа о.г.

Представник Мининстарства унутрашњих послова информисао је Савјет да је Министартсво формирало међусекторску радну групу за израду стратешког документа, да су на основу јавног позива, а у складу са Уредбом о начину и поступку остваривања сарадње органа државне управе и невладиних организација, изабрана два представника НВО у Групу, да је Група одржала прву сједницу, те да је поменути документ предложен за Програм рада Владе у 2013. години за ИВ квартал. Такође је саоштио да подршку овом процесу, Радна група има од Мисије ОСЦЕ у Црној Гори као и ТАЦСО канцеларије у Црној Гори.

У циљу укључивања чланова Савјета у процес припреме, закључено је да Радна група треба да редовно информише Савјет о својим активностима, те да радне верзије документа у најранијој фази учини доступним члановима Савјета, како би они допринијели квалитету израде овог документа.

Констатовано је да и даље нијесу усаглашени посебни прописи са Законом о невладиним организацијама, да нијесу донијета подзаконска акта (о расподјели и о образовању „централне комисије“), мада су у припреми, што значи да у овом тренутку нијесу обезбијеђени предуслови за имплементацију централизованог модела буџетског финансирања НВО, а што доводи у питање примјену овог модела-Закона у 2013. години. Савјет је констатовао да ову ситуацију треба избјећи и сугерисао Министарству финансија да убрза рад радних група које припремају подзаконска акта неопходна за имплементацију поменутог модела финансирања, те да радне верзије истих, што прије, достави Савјету на разматрање.

Предсједник Комисије за расподјелу дијела прихода од игара на срећу, информисао је Савјет о начину рада Комисије и поткомисија за поједине области, броју апликација, начину оцјене, бодовања и расподјеле средстава на поједине пројекте и програме у овој години. Савјет је поступак расподјеле у 2012. години оцијенио комплексним и сагласио се предлогом Министарства финансија да се изврши екстерна евалуација и мониторинг пројеката и програма подржаних овогодишњим конкурсом, како би се унаприједио рад Комисије и поступак оцјењивања пројеката и програма, те транспарентност расподјеле средстава. Одлучено је да се предложи Влади да да сагласност на одлуку, како би се уговори закључили у што краћем року, а средстава исплатила до краја 2012. Такође је предложено да се, приликом измјена и допуна релевантних прописа, размотри могућност нормирања инструмената заштите права апликаната у вези са одлуком Комисије (приговор - жалба).

На сједници је разговарано и о планираним средствима за финансирање пројеката и програма невладиних организација у 2013. години. Констатовано је да у Предлогу буџета за 2013. Годину, постоји тенденција да све ставке-позиције буду смањене, па и позиција за финансирање НВО, због чега је Савјет одлучио да предложи Влади да размотри могућност да се средства за финаснирање НВО у 2013. години, задрже бар на нивоу утврђеном за 2012. годину.

ИЗ КАНЦЕЛАРИЈЕ ЗА САРАДЊУ СА
НЕВЛАДИНИМ ОРГАНИЗАЦИЈАМА

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?