Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Crna Gora napredovala u Indeksu ekonomskih sloboda Heritidž Fondacije

Objavljeno: 10.01.2013. 22:38 Autor: Ivona Mihajlović

Saopštenje: Crna Gora napredovala u Indeksu ekonomskih sloboda
Heritidž Fondacije

Prema indeksu ekonomskih sloboda za 2012. godinu, koji tradicionalno izdaju američka Heritidž fondacija i poslovni list Vol Strit žurnal, Crna Gora se nalazi na 70. mjestu na svijetu. Zauzimanjem 70. pozicije, Crna Gora je ostvarila napredak od šest mjesta na listi, u odnosu na 2011. godinu.

Analiza ekonomskih sloboda obuhvata 177 zemalja, a Crna Gora se nalazi u kategoriji „umjereno slobodnih“ ekonomija sa 62,6 boda, što je iznad svjetskog prosjeka. Takođe, u pogledu broja bodova po indikatorima u sedam analiziranih oblasti Crna Gora je iznad svjetskog prosjeka. Od zemalja regiona, ispred nas su Makedonija na 43. i Albanija na 58. mjestu, dok su slabije plasirane Slovenija (76.), Hrvatska (78.), Srbija (94.) i BiH (103.)

U Indeksu za 2013. godinu ocijenjen je napredak Crne Gore u četiri od ukupno deset indikatora, i to u oblastima: državna potrošnja, suzbijanje korupcije, fiskalne slobode i lakoća poslovanja. Crna Gora je zadržala poziciju kada su u pitanju oblast investicione slobode, finansijske slobode i imovinskih prava, a preostale tri oblasti (sloboda na tržištu rada, monetarna sloboda i slobodna trgovina) označene su kao one u kojima je postignut niži nivo uspjeha u odnosu na prethodnu godinu.

Pohvaljeni su napori Vlade Crne Gore na planu smanjenja državne potrošnje, unapređenja efikasnosti javnog sektora, kao i ekonomskih sloboda u bynisu, a određene ocjene iz Indeksa ukazuju da postoji značajan broj oblasti u kojima je Crna Gora značajno napredovala, prije svega zahvaljujući izraženim reformskim naporima proteklih godina.
Ostavljen je prostor za napredak u oblasti unapređenja poslovnog ambijenta i ekonomskih sloboda, koje će, kako se očekuje, dugoročno rezultirati većom efikasnošću državne administracije, eliminisanjem biznis barijera i povećanjem ekonomske aktivnosti.
Ministarstvo finansija je, u protekloj godini, koordiniralo aktivnostima resornih ministarstava i drugih institucija nadležnim za oblasti obuhvaćene Indeksom ekonomskih sloboda. Poboljšanje indikatora i ukupne pozicije na listi je potvrda uspješnog rada svih institucija u pogledu boljeg regulatornog okvira i napora za unapređenje poslovnog ambijenta i većih sloboda na tržištu.

PR SLUŽBA
MINISTARSTVA FINANSIJA
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?