Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Црна Гора напредовала у Индексу економских слобода Херитиџ Фондације

Објављено: 10.01.2013. 22:38 Аутор: Ивона Михајловић

Саопштење: Црна Гора напредовала у Индексу економских слобода
Херитиџ Фондације

Према индексу економских слобода за 2012. годину, који традиционално издају америчка Херитиџ фондација и пословни лист Вол Стрит журнал, Црна Гора се налази на 70. мјесту на свијету. Заузимањем 70. позиције, Црна Гора је остварила напредак од шест мјеста на листи, у односу на 2011. годину.

Анализа економских слобода обухвата 177 земаља, а Црна Гора се налази у категорији „умјерено слободних“ економија са 62,6 бода, што је изнад свјетског просјека. Такође, у погледу броја бодова по индикаторима у седам анализираних области Црна Гора је изнад свјетског просјека. Од земаља региона, испред нас су Македонија на 43. и Албанија на 58. мјесту, док су слабије пласиране Словенија (76.), Хрватска (78.), Србија (94.) и БиХ (103.)

У Индексу за 2013. годину оцијењен је напредак Црне Горе у четири од укупно десет индикатора, и то у областима: државна потрошња, сузбијање корупције, фискалне слободе и лакоћа пословања. Црна Гора је задржала позицију када су у питању област инвестиционе слободе, финансијске слободе и имовинских права, а преостале три области (слобода на тржишту рада, монетарна слобода и слободна трговина) означене су као оне у којима је постигнут нижи ниво успјеха у односу на претходну годину.

Похваљени су напори Владе Црне Горе на плану смањења државне потрошње, унапређења ефикасности јавног сектора, као и економских слобода у бyнису, а одређене оцјене из Индекса указују да постоји значајан број области у којима је Црна Гора значајно напредовала, прије свега захваљујући израженим реформским напорима протеклих година.
Остављен је простор за напредак у области унапређења пословног амбијента и економских слобода, које ће, како се очекује, дугорочно резултирати већом ефикасношћу државне администрације, елиминисањем бизнис баријера и повећањем економске активности.
Министарство финансија је, у протеклој години, координирало активностима ресорних министарстава и других институција надлежним за области обухваћене Индексом економских слобода. Побољшање индикатора и укупне позиције на листи је потврда успјешног рада свих институција у погледу бољег регулаторног оквира и напора за унапређење пословног амбијента и већих слобода на тржишту.

ПР СЛУЖБА
МИНИСТАРСТВА ФИНАНСИЈА
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?