Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje sa sjednice Vlade Crne Gore

Objavljeno: 03.10.2013. 23:37 Autor: biro
Vlada Crne Gore, na današnjoj sjednici kojom je predsjedavao predsjednik Milo Đukanović, utvrdila je Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštitniku ljudskih prava i sloboda. Inoviranim zakonskim rješenjima učinjen je značajan iskorak ka usaglašavanju sa evropskim pravnim standardima i efikasnijoj primjeni Zakona u praksi. Predlogom se eksplicitno definiše funkcija Zaštitnika u obavljanju poslova prevencije od torture, uz jačanje finasijske nezavisnosti i samostalnosti institucije. Između ostalog, značajne novine odnose se i na kvalifikacije Zaštitnika i ostalih zaposlenih u ovoj instituciji, koje su neophodne za efikasno djelovanje u zaštiti ljudskih prava i sloboda.

Vlada je danas utvrdila i Nacrt zakona o kinematografiji, koji će biti stavljen na javnu raspravu u trajanju od 40 dana. Nacrtom se konstituišu rješenja za dugoročan razvoj ove oblasti kulture, sa težištem na pitanjima koja su se do sada pokazala kao najslabije karike veoma zahtjevnog lanca kinematografije. Novim tekstom zakona, pored ostalog, definiše se institucionalni okvir za obavljanje kinematografskih djelatnosti od javnog interesa, utvrđuje se obaveza države da finansira ovu oblast, kao i obaveza drugih subjekata koji koriste kinematografska djela i građu da izdvajaju određenu godišnju naknadu za razvoj kinematografije.

Polazeći od Zakonom o budžetu za 2013. godinu predviđene mogućnosti da se Vlada zaduži za potrebe finansiranja budžeta u iznosu od 250 miliona eura, Vlada je usvojila Informaciju o ponudama za kreditno zaduženje u iznosu od 100 miliona eura za potrebe finansiranja Budžeta Crne Gore. Vlada je ovlastila Ministarstvo finansija da nastavi pregovore sa finansijskim institucijama, radi zaključenja kreditnog aranžmana u zakonski planiranom okviru.

U tom kontekstu, Vlada je razmotrila i najnovije podatke o efektima paketa kratkoročnih mjera fiskalne konsolidacije i borbe protiv sive ekonomije. Na sjednici je posebno naglašena činjenica da je iznos naplaćenih javnih prihoda za devet mjeseci veći za preko 40 miliona eura od plana za ovu godinu, odnosno za 70 miliona eura u odnosu na uporedni period prošle godine. Vlada je i ovom prilikom potvrdila svoju odlučnost da nastavi sa politikom jačanja poreske discipline i unapređivanja oblasti javnih finansija, što podrazumijeva i donošenje dugoročnih mjera sistemskog karaktera, koje su već u pripremi.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?