Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење са сједнице Владе Црне Горе

Објављено: 03.10.2013. 23:37 Аутор: биро
Влада Црне Горе, на данашњој сједници којом је предсједавао предсједник Мило Ђукановић, утврдила је Предлог закона о измјенама и допунама Закона о заштитнику људских права и слобода. Иновираним законским рјешењима учињен је значајан искорак ка усаглашавању са европским правним стандардима и ефикаснијој примјени Закона у пракси. Предлогом се експлицитно дефинише функција Заштитника у обављању послова превенције од тортуре, уз јачање финасијске независности и самосталности институције. Између осталог, значајне новине односе се и на квалификације Заштитника и осталих запослених у овој институцији, које су неопходне за ефикасно дјеловање у заштити људских права и слобода.

Влада је данас утврдила и Нацрт закона о кинематографији, који ће бити стављен на јавну расправу у трајању од 40 дана. Нацртом се конституишу рјешења за дугорочан развој ове области културе, са тежиштем на питањима која су се до сада показала као најслабије карике веома захтјевног ланца кинематографије. Новим текстом закона, поред осталог, дефинише се институционални оквир за обављање кинематографских дјелатности од јавног интереса, утврђује се обавеза државе да финансира ову област, као и обавеза других субјеката који користе кинематографска дјела и грађу да издвајају одређену годишњу накнаду за развој кинематографије.

Полазећи од Законом о буџету за 2013. годину предвиђене могућности да се Влада задужи за потребе финансирања буџета у износу од 250 милиона еура, Влада је усвојила Информацију о понудама за кредитно задужење у износу од 100 милиона еура за потребе финансирања Буџета Црне Горе. Влада је овластила Министарство финансија да настави преговоре са финансијским институцијама, ради закључења кредитног аранжмана у законски планираном оквиру.

У том контексту, Влада је размотрила и најновије податке о ефектима пакета краткорочних мјера фискалне консолидације и борбе против сиве економије. На сједници је посебно наглашена чињеница да је износ наплаћених јавних прихода за девет мјесеци већи за преко 40 милиона еура од плана за ову годину, односно за 70 милиона еура у односу на упоредни период прошле године. Влада је и овом приликом потврдила своју одлучност да настави са политиком јачања пореске дисциплине и унапређивања области јавних финансија, што подразумијева и доношење дугорочних мјера системског карактера, које су већ у припреми.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?