Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Crnogorska delegacija u studijskoj posjeti Sjedinjenim Američkim Džavama

Objavljeno: 09.10.2014. 20:41 Autor: D. P.

Crnogorska delegacija boravila je u studijskoj posjeti Sjedinjenim Američkim Džavama, njihovim pravosudnim i drugim organima. Delegaciju su činili: Generalna direktorica direktorata za pavosuđe Branka Lakočević, Predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore Vesna Medenica, te predsjednici Apelacionog suda, Viših sudova u Podgorici i Bijelom Polju, kao i specijalni tužilac Đurđina Nina Ivanović, sa zamjenicima.

Tokom boravka u Sjedinjenim Američkim Državama dio crnogorske delegacije, Direktorica direktorata za pravosuđe u Ministarstvu pravde Branka Lakočević, Predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore Vesna Medenica i Specijalni državni tužilac Đurđina Nina Ivanović sastali su se sa predsjednikom Vrhovnog suda Sjedinjenih Američkih Država, Džonom Robertsom.

Prilikom boravka u državi Delaver crnogorski zvaničnici sastali su se sa predsjednikom Vrhovnog suda Leo I. Strajnom. U razgovoru predsjednik Strajn je crnogorskoj delegaciji posebno predočio nadležnost Privrednog suda imajući u vidu broj pravnih subjekata koji u Delaveru registruju svoje poslovanje uzimajući u obzir zakonske olakšice u ovoj državi koje predstavljeju posebnost u SAD-u.

Tema razgovora u Vrhovnom sudu Delavera, kao i u Višem sudu u kojem se crnogorska delegacija sastala sa sudijom Čarls Batlerom, bio je sporazum o priznanju krivice, kojim se u njihovom pravnom sistemu, okončava više od 90% svih krivičnih postupaka.

Tokom susreta sa Državnim tužiocem Delavera, Ketlin Dženings, koja je nedavno boravila u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori zajedno sa kolegom sudijom Čarlsom Batlerom, delegaciji iz Crne Gore približen je način funkcionisanja istražnih timova, saradnja i uzajamnost, kao i potreba sinhronizacije svih aktivnosti policijskih istražitelja, državnih tužilaca i specijalista – vještaka.

Na sastanku sa Saveznim tužiocem distrikta Delaver, Čalsom Oberlijem crnogorska delegacja upoznata je sa nadležnostima federalnih tužilaca u odnosu na niže i državne tužioce imajući u vidu težinu i posljedice krivičnog djela, način izvršenja i svojstvo učinioca.

Tokom posjete Forenzičkom centru u Doveru članovi delegacje iz Crne Gore uvjerili su se u neophodnost osnivanja jakih forenzičkih centara sa visokoobrazovanim stručnjacima i najsavremenijom tehničkom opremom iz razloga što je kompjuterski kriminal po načinu izvršenja i posljedicama kriminal koji se teško otkriva, a uzima sve više maha.

Crnogorska delegacija je tokom boravka u Njujorku posjetila Kancelariju Federalnog Istražnog Biroa – FBI gdje su im američke kolege pružile značajne informacije, predočili iskustva i dobru praksu u borbi protiv organiziovanih kriminalnih grupa i saradnju sa drugim specijalizovanim agencijama i tužilaštvom. Delegacija se tokom posjete Njujorku sastala i sa zvaničnicima Uprave za suzbijanje droge (DEA).

Zaključeno je da za uspješnost borbe protiv svih vidova kriminala mora postojati sadejstvo jakih specijalizovanih službi, sinhronizovane informacije sa brzim protokom i potpuna logistika svih državnih struktura.

Crnogorska delegacija je nakon posjete Vrhovnom sudu SAD, u Vašingtonu posjetila Stejt Dipartment gdje se susrela sa Hojt Brajn Jiom, zamjenikom pomoćnika sekretara za državne i evropske poslove. Crnogorski zvaničnici posjetili su INL ispred kojeg ih je pozdravio Karol Z. Perez, glavni zamjenik pomoćnika državnog sekraetara, nakon čega su posjetili Akademiju FBI Kvantiko.

Delegacija je u Vašingtonu posjetila i Ambasadu Crne Gore gdje se susrela sa ambasadorom Srđanom Darmanovićem

Posjeta crnogorskih zvaničnika finansirana je od strane Ambasade SAD u Podgorici i Biroa Stejt Dipartmenta za borbu protiv međunarodne trgovine drogom i sprovođenje zakona (INL).

Slike navedene studijske posjete se mogu preuzeti sa sajta Ministarstva pravde.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?