Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Црногорска делегација у студијској посјети Сједињеним Америчким Џавама

Објављено: 09.10.2014. 20:41 Аутор: Д. П.

Црногорска делегација боравила је у студијској посјети Сједињеним Америчким Џавама, њиховим правосудним и другим органима. Делегацију су чинили: Генерална директорица директората за павосуђе Бранка Лакочевић, Предсједница Врховног суда Црне Горе Весна Меденица, те предсједници Апелационог суда, Виших судова у Подгорици и Бијелом Пољу, као и специјални тужилац Ђурђина Нина Ивановић, са замјеницима.

Током боравка у Сједињеним Америчким Државама дио црногорске делегације, Директорица директората за правосуђе у Министарству правде Бранка Лакочевић, Предсједница Врховног суда Црне Горе Весна Меденица и Специјални државни тужилац Ђурђина Нина Ивановић састали су се са предсједником Врховног суда Сједињених Америчких Држава, Џоном Робертсом.

Приликом боравка у држави Делавер црногорски званичници састали су се са предсједником Врховног суда Лео И. Страјном. У разговору предсједник Страјн је црногорској делегацији посебно предочио надлежност Привредног суда имајући у виду број правних субјеката који у Делаверу региструју своје пословање узимајући у обзир законске олакшице у овој држави које представљеју посебност у САД-у.

Тема разговора у Врховном суду Делавера, као и у Вишем суду у којем се црногорска делегација састала са судијом Чарлс Батлером, био је споразум о признању кривице, којим се у њиховом правном систему, окончава више од 90% свих кривичних поступака.

Током сусрета са Државним тужиоцем Делавера, Кетлин Џенингс, која је недавно боравила у званичној посјети Црној Гори заједно са колегом судијом Чарлсом Батлером, делегацији из Црне Горе приближен је начин функционисања истражних тимова, сарадња и узајамност, као и потреба синхронизације свих активности полицијских истражитеља, државних тужилаца и специјалиста – вјештака.

На састанку са Савезним тужиоцем дистрикта Делавер, Чалсом Оберлијем црногорска делегацја упозната је са надлежностима федералних тужилаца у односу на ниже и државне тужиоце имајући у виду тежину и посљедице кривичног дјела, начин извршења и својство учиниоца.

Током посјете Форензичком центру у Доверу чланови делегацје из Црне Горе увјерили су се у неопходност оснивања јаких форензичких центара са високообразованим стручњацима и најсавременијом техничком опремом из разлога што је компјутерски криминал по начину извршења и посљедицама криминал који се тешко открива, а узима све више маха.

Црногорска делегација је током боравка у Њујорку посјетила Канцеларију Федералног Истражног Бироа – ФБИ гдје су им америчке колеге пружиле значајне информације, предочили искуства и добру праксу у борби против организиованих криминалних група и сарадњу са другим специјализованим агенцијама и тужилаштвом. Делегација се током посјете Њујорку састала и са званичницима Управе за сузбијање дроге (ДЕА).

Закључено је да за успјешност борбе против свих видова криминала мора постојати садејство јаких специјализованих служби, синхронизоване информације са брзим протоком и потпуна логистика свих државних структура.

Црногорска делегација је након посјете Врховном суду САД, у Вашингтону посјетила Стејт Дипартмент гдје се сусрела са Хојт Брајн Јиом, замјеником помоћника секретара за државне и европске послове. Црногорски званичници посјетили су ИНЛ испред којег их је поздравио Карол З. Перез, главни замјеник помоћника државног секраетара, након чега су посјетили Академију ФБИ Квантико.

Делегација је у Вашингтону посјетила и Амбасаду Црне Горе гдје се сусрела са амбасадором Срђаном Дармановићем

Посјета црногорских званичника финансирана је од стране Амбасаде САД у Подгорици и Бироа Стејт Дипартмента за борбу против међународне трговине дрогом и спровођење закона (ИНЛ).

Слике наведене студијске посјете се могу преузети са сајта Министарства правде.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?