Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministar Šegrt u posjeti Bijelom Polju

Objavljeno: 10.11.2015. 21:40 Autor: PR služba Ministarstva zdravlja

Ministarstvo zdravlja

AUDIO ZAPIS: Izjava ministra zdravlja prof.dr Budimira Šegrta
AUDIO ZAPIS: Odgovori na pitanja novinara

 

Ministar zdravlja prof.dr Budimir Šegrt i predsjednik Opštine Bijelo Polje Aleksandar Žurić razgovarali su danas o mjerama i aktivnostima koje su preduzete nakon infekcije beba od kojih je jedna umrla. Ministar je sa predsjednikom Opštine obišao i rekonstruisano Interno odjeljenje Opšte bolnice u Bijelom Polju.

Predsjednik Žurić je kazao da je Ministrova posjeta u kontekstu događaja koji u posljednjih godinu dana pobuđuju pažnju javnosti.

- U setu mjera koje su predviđene, preduzete i procesa koji su u toku nastupila je i rekonstrukcija Internog odjeljenja i da je ministar u sklopu tih mjera danas ovdje. Konstatovali smo da je Interno odjeljenje rekonstruisano po planu na zadovoljavajući način i u predviđenom roku te da su preduzete i ostale mjere koje su dogovorene poslije događaja, koji su stanje u našoj bolnici učinili vanrednim, a čime se intezivno bavi čitava javnost . U sklopu tih razgovora sa direktoricom Bulatović, njenim saradnicima i ljekarima najviše na internom odjeljenju dogovorili smo da taj proces treba zaokružiti nabavkom medicinske opreme u čemu smo dobili podršku ministra zdravlja. Razgovarano je i o drugim temama i okviru toga je obavljen razgovor sa roditeljem bebe koja je stradala i roditeljima beba koje su bile ugrožene, kazao je predsjednik Žurić.

Ministar Šegrt je kazao da je prevashodno došao zbog saznanja da će roditelji početi štrajk.

- Obzirom da je bilo vremena posjetio sam i rekonstruisano Interno odjeljenje i razgovarao sa doktorima o podizanju kvalieta i poboljšanju uslova za rad u bjelopoljskoj bolnici.

- Na sastanku sa roditeljima sam čuo njihovu odluku da ponovo štrajkuju glađu iz razloga što traže suspenziju ljekara i ja sam rekao njima svoj lični stav, a koji sam iskazao i prilikom moje prve posjete Bijelom Polju kada sam postao ministar, kada sam im obećao da će se sprovesti adekvatna pravna procedura i tražiti odgovornost. Određeni dio pravnih postupaka u smislu suspenzije od vremena kad se to desilo nije urađen adekvatno, jer nije urađena suspenzija tih doktora. Doktore je trebalo suspendovati dok su bili u istražnom zatvoru, po njihovom izlasku nastaviti disciplinski postupak. Međutim do današnjeg dana nije postajalo adekvatnog odgovra da ti ljudi trebaju biti suspendovani. Rukovodstvo bolnice i Upravni odor nijednim svojim aktom unutar bolnice nijesu htjeli da provociraju nesporni bol i tugu roditelja i oni su te doktore isključili iz radnog procesa do momenta kad je pokrenut redovni sudski postupak, a kad je postupak krenuo doktori su se na sudske pozive kao što javnost zna odazivali. Iz nadležnih državnih organa nije eksplicitno rečeno da li ti doktori mogu da rade ili trebaju da budu suspendovani, jer su sva tumačenja bila takva da niko iz toga nije mogao pročitati. Iza toga ne stoji ničija odbrana, ali nesmijete ni napadati nikoga, dok nepostoji jasno pravno rješenje. Ja sam roditeljima u jotrošnjem razgovoru rekao da razumijem njehov revolt i tugu, jer ničim možda ni pravnim ljekovima njima nije moguće napraviti satisvakciju, ali da ne postoji druge norme nego da se odgovornost utvrdi legalnim putem i pravnom procedurom, koju svi moramo poštovati, kazao je ministar Šegrt.




Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?