Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Шегрт у посјети Бијелом Пољу

Објављено: 10.11.2015. 21:40 Аутор: ПР служба Министарства здравља

Ministarstvo zdravlja

АУДИО ЗАПИС: Изјава министра здравља проф.др Будимира Шегрта
АУДИО ЗАПИС: Одговори на питања новинара

 

Министар здравља проф.др Будимир Шегрт и предсједник Општине Бијело Поље Александар Журић разговарали су данас о мјерама и активностима које су предузете након инфекције беба од којих је једна умрла. Министар је са предсједником Општине обишао и реконструисано Интерно одјељење Опште болнице у Бијелом Пољу.

Предсједник Журић је казао да је Министрова посјета у контексту догађаја који у посљедњих годину дана побуђују пажњу јавности.

- У сету мјера које су предвиђене, предузете и процеса који су у току наступила је и реконструкција Интерног одјељења и да је министар у склопу тих мјера данас овдје. Констатовали смо да је Интерно одјељење реконструисано по плану на задовољавајући начин и у предвиђеном року те да су предузете и остале мјере које су договорене послије догађаја, који су стање у нашој болници учинили ванредним, а чиме се интезивно бави читава јавност . У склопу тих разговора са директорицом Булатовић, њеним сарадницима и љекарима највише на интерном одјељењу договорили смо да тај процес треба заокружити набавком медицинске опреме у чему смо добили подршку министра здравља. Разговарано је и о другим темама и оквиру тога је обављен разговор са родитељем бебе која је страдала и родитељима беба које су биле угрожене, казао је предсједник Журић.

Министар Шегрт је казао да је превасходно дошао због сазнања да ће родитељи почети штрајк.

- Обзиром да је било времена посјетио сам и реконструисано Интерно одјељење и разговарао са докторима о подизању квалиета и побољшању услова за рад у бјелопољској болници.

- На састанку са родитељима сам чуо њихову одлуку да поново штрајкују глађу из разлога што траже суспензију љекара и ја сам рекао њима свој лични став, а који сам исказао и приликом моје прве посјете Бијелом Пољу када сам постао министар, када сам им обећао да ће се спровести адекватна правна процедура и тражити одговорност. Одређени дио правних поступака у смислу суспензије од времена кад се то десило није урађен адекватно, јер није урађена суспензија тих доктора. Докторе је требало суспендовати док су били у истражном затвору, по њиховом изласку наставити дисциплински поступак. Међутим до данашњег дана није постајало адекватног одговра да ти људи требају бити суспендовани. Руководство болнице и Управни одор ниједним својим актом унутар болнице нијесу хтјели да провоцирају неспорни бол и тугу родитеља и они су те докторе искључили из радног процеса до момента кад је покренут редовни судски поступак, а кад је поступак кренуо доктори су се на судске позиве као што јавност зна одазивали. Из надлежних државних органа није експлицитно речено да ли ти доктори могу да раде или требају да буду суспендовани, јер су сва тумачења била таква да нико из тога није могао прочитати. Иза тога не стоји ничија одбрана, али несмијете ни нападати никога, док непостоји јасно правно рјешење. Ја сам родитељима у јотрошњем разговору рекао да разумијем њехов револт и тугу, јер ничим можда ни правним љековима њима није могуће направити сатисвакцију, али да не постоји друге норме него да се одговорност утврди легалним путем и правном процедуром, коју сви морамо поштовати, казао је министар Шегрт.




Да ли вам је садржај ове странице био од користи?