Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Ministar pravde Zoran Pažin primio Alinu Romanowski, Kordinatora za pomoć Sjedinjenih Američkih Država Evropi i Evroaziji u State Department-u

Objavljeno: 13.02.2016. 18:04 Autor: D. P.

d.p.

Snažna podrška Sjedinjenih Američkih Država sveobuhvatnim reformama u Crnoj Gori od velikog je značaja na njenom evratlantskom putu. Uvažavajući dosadašnje rezultate kvalitetne saradnje sa crnogorskim institucijama, posebno u oblasti vladavine prava, ista će se nastaviti u budućnosti, ocijenjeno je na sastanku ministra pravde Zorana Pažina i Kordinatora za pomoć Sjedinjenih Američkih Država Evropi i Evroaziji u State Departmentu g.đe Aline Romanowske, održanom danas u Kabinetu ministra. Sastanku je prisustvovala ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država Margaret Uehara.

Predstavljajući najznačajnije rezultate u oblasti pravde kojima je doprinijela kvalitetna ekspertska i praktična pomoć Sjedinjenih Američkih Država, ministar Pažin zahvalio se na podršci američkog naroda i efikasnoj saradnji sa Ambasadom SAD u Crnoj Gori i State Departmentom. Ministar Pažin je istakao da kvalitetan zakonodavni okvir koji postoji u Crnoj Gori svoju punu afirmaciju doživljava tek uspješnim sprovođenjem u praksi, čemu Sjedinjene Američke Države daju značajan doprinos. U tom kontekstu, ministar Pažin pohvalio je doprinos jačanju pravosudnih institucija i institucija za sprovođenje zakona u Crnoj Gori koji daje saradnja sa Rezidentnim pravnim savjetnikom pri Amasadi SAD u Crnoj Gori.

Razmatrajući oblasti saradnje, sagovornici su razmijenili mišljenja o dobroj praksi na polju transparentnosti suđenja i upotrebi informaciono-komunikacionih tehnologija u tom kontekstu. Ministar Pažin istakao je snažnu potrebu unapređenja infrastrukture i informacione kulture u pravosuđu. Ministar Pažin istakao je i potrebu dalje reforme sistema izvršenja krivičih sankcija, koja zahtijeva sveobuhvatan pristup koji uvažava aspekt zaštite prava i sloboda lica lišenih slobode s jedne strane, i potrebu kvalitetnog sistema bezbjednosti s druge strane.

Govoreći o izazovnim zadacima za crnogorske institucije, u pogledu kvalitetnog sprovođenja najnovijih zakonskih rješenja i njihovog daljeg jačanja, ministar Pažin ponovio je značaj efikasne međuinstitucionalne saradnje i potrebu daljeg jačanja sistema oduzimanja imovinske koristi stečene kriminalom.

G.đa Romanowski pohvalila je napore Crne Gore na njenom reformskom putu i zahvalila na dugotrajnoj i uspješnoj saradnji, iskazavši spremnost Sjedinjenih Američkih Država za nastavak saradnje. Zahvalivši na predstavljanju prioriteta u daljem procesu reformi, G.đa Romanowski je istakla značaj kvalitetnog definisanja potreba i koordinacije projekata.

Načelno je dogovorena dalja komunikacija i saradnja, u cilju kvalitetnog definisanja programskih aktivnosti koje će nastaviti da doprinose ostvarivanju crnogorskih spoljnopolitičkih ciljeva - članstva u Sjeverno-atlantskoj alijansi i Evropskoj uniji.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?