Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Министар правде Зоран Пажин примио Алину Романоwски, Кординатора за помоћ Сједињених Америчких Држава Европи и Евроазији у Стате Департмент-у

Објављено: 13.02.2016. 18:04 Аутор: Д. П.

d.p.

Снажна подршка Сједињених Америчких Држава свеобухватним реформама у Црној Гори од великог је значаја на њеном евратлантском путу. Уважавајући досадашње резултате квалитетне сарадње са црногорским институцијама, посебно у области владавине права, иста ће се наставити у будућности, оцијењено је на састанку министра правде Зорана Пажина и Кординатора за помоћ Сједињених Америчких Држава Европи и Евроазији у Стате Департменту г.ђе Алине Романоwске, одржаном данас у Кабинету министра. Састанку је присуствовала амбасадорка Сједињених Америчких Држава Маргарет Уехара.

Представљајући најзначајније резултате у области правде којима је допринијела квалитетна експертска и практична помоћ Сједињених Америчких Држава, министар Пажин захвалио се на подршци америчког народа и ефикасној сарадњи са Амбасадом САД у Црној Гори и Стате Департментом. Министар Пажин је истакао да квалитетан законодавни оквир који постоји у Црној Гори своју пуну афирмацију доживљава тек успјешним спровођењем у пракси, чему Сједињене Америчке Државе дају значајан допринос. У том контексту, министар Пажин похвалио је допринос јачању правосудних институција и институција за спровођење закона у Црној Гори који даје сарадња са Резидентним правним савјетником при Амасади САД у Црној Гори.

Разматрајући области сарадње, саговорници су размијенили мишљења о доброј пракси на пољу транспарентности суђења и употреби информационо-комуникационих технологија у том контексту. Министар Пажин истакао је снажну потребу унапређења инфраструктуре и информационе културе у правосуђу. Министар Пажин истакао је и потребу даље реформе система извршења кривичих санкција, која захтијева свеобухватан приступ који уважава аспект заштите права и слобода лица лишених слободе с једне стране, и потребу квалитетног система безбједности с друге стране.

Говорећи о изазовним задацима за црногорске институције, у погледу квалитетног спровођења најновијих законских рјешења и њиховог даљег јачања, министар Пажин поновио је значај ефикасне међуинституционалне сарадње и потребу даљег јачања система одузимања имовинске користи стечене криминалом.

Г.ђа Романоwски похвалила је напоре Црне Горе на њеном реформском путу и захвалила на дуготрајној и успјешној сарадњи, исказавши спремност Сједињених Америчких Држава за наставак сарадње. Захваливши на представљању приоритета у даљем процесу реформи, Г.ђа Романоwски је истакла значај квалитетног дефинисања потреба и координације пројеката.

Начелно је договорена даља комуникација и сарадња, у циљу квалитетног дефинисања програмских активности које ће наставити да доприносе остваривању црногорских спољнополитичких циљева - чланства у Сјеверно-атлантској алијанси и Европској унији.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?