Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministar Ivanović posjetio Opštinu Andrijevica i poljoprivredne proizvođače

Objavljeno: 13.02.2016. 21:00 Autor: MPRR

MPRR MPRR

Podaci o rastu površina pod zasadima voća(35 hc novih u 2015), broja organskih proizvođača(od 31 registrovanog 10 novih) i značajnim iznosima investicija u poljoprivredna gazdinstva koje su realizovane ili ugovorene tokom protekle godine pokazuju da je opština Andrijevica s pravom razvoj bazirala na oblasti poljoprivrede. Da na tom putu Andrijevica i poljoprivrednici sa tog područja imaju punu podršku države potvrdila je i nova radna posjeta Ministra prof. dr Petra Ivanovića.

Ministar Ivanović sa saradnicima razgovarao je sa gradonačelnikom Srđanom Mašovićem i proizvođačima o projektima za poboljšanje ruralne infrastrukture i vodosnabdijevanja, predstavljene su mjere podrške iz ovogodišnjeg Agrobudžeta, ali i mogućnosti da se krene u ozbiljnije unapređenje proizvodnje i prerade koje će ponuditi uskoro IPARD-like 2 projekat. Ministar Ivanović i predsjednik Opštine obišli su radove na prvoj fazi rekonstrukcije vodovoda koji će snabdijevati mještane 6 sela i dio grada, što zatim lokaciju na kojoj će biti izgrađena “Kuća voća”, kao i nekoliko poljoprivrednih proizvođača.

Za projekat “Kuća voća”, kako je saopštio ministar Ivanović, završen je idejni projekat, čije će zvanično predstavljanje biti organizovano u Andrijevici. “Cilj nam je da pripremimo naredne korake kako bi se što više građevinskih radova uradilo tokom ove godine. To će biti reprezentativan objekat na prostoru Andrijevice. Mislim da će snažno doprinijeti razvoju poljoprivredne proizvodnje naslonjene na uzgoj malina, borovnica, aronije, i drugog bobičastog voća, posebno u dijelu prerade” kazao je Ministar.

MPRR MPRR

Ministar je izrazio zadovoljstvo i kvalitetom i dinamikom radova na rekonstrukciji vodovoda koji će riješiti vodosnabdijevanje za šest sela. “Završetkom ovog vodovoda, Andrijevica će, nakon Mojkovca, biti još jedna opština koja je riješila probleme sa vodosnasbdijevanjem u ruralnim područjima” istakao je Ivanović.

Prema riječima Srđana Mašovića, ovaj projekat je od višestrukog značaja za opštinu, jer će riješiti pitanje vodosnabdijevanja i obezbijediti i dodatne efekte. “Opština je u saradnji sa Ministarstvom i Direkcijom za javne radove prošle godine rekonstruisala 2 km ovog vodovoda. Ove godine radićemo još 7 km. To je za našu opštinu jedan od kapitalnih projekata, riješićemo problem vodosnabdjevanja, zamijeniti azbestne cijevi, a na jednom dijelu cjjevovoda planirana je izgradnja male hidrocentrale što će značiti mogućnost prodaje energije i doprinos ekonomskom razvoju opštine”, kazao je Mašović.

Ministar Ivanović je pohvalio saradnju sa lokalnom upravom ističući da je Mašović agilan predsjednik opštine sa kojim Ministarstvo ima profesionalnu saradnju, u korist građana. “Razgovarali smo i o mjerama Agrobudžeta za 2016. godinu, predstavili posebno nove mjere koje mogu biti značajne za poljoprivrednike ovog kraja. Dogovorili se da zajedno okupimo što veći broj poljoprivrednih proizvođača na prezentaciji koju će u Andrijevici u narednom periodu održati predstavnici Ministarstva. Proizvođačima će na sličan način biti predstavljen i naredni IPARD like 2 projekat. Cilj nam je da ih informišemo o mjerama i trendovima u poljoprivredi i tako usmjerimo da na što bolji način iskoriste značajna sredstva podrške”, kazao je Ivanović.

MPRR MPRR

Ministar je izrazio zadovoljstvo zbog pozitivnih komentara poljoprivrednika iz Andrijevice sa kojima je razgovarao i koji su istakli da im je dosadašnja podrška Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja omogućila da prošire proizvodnju i da su zainteresovani za dalje unapređenje. Jedan od takvih poizvođača je i Željko Babović iz Đuliće kojeg je Ministar posjetio tokom radne posjete Andrijevici.

Babović se zajedno sa bratom i ostalim članovima domaćinstva bavi ovčarstvom i kozarstvom. Drže i ostalu sitnu stoku, kao i pčele, bave se uzgojem žitarica, a zainteresovani su za prelazak na organsku proizvodnju. Nemaju problem sa plasmanom mesa, trenutno proširuju štalske kapacitete. Sa Ministrom i njegovim saradnicima razgovarali su o mogućnostima smanjenja troškova proizvodnje, povećanja proizvodnje, posebno mogućnostima podrške da nabave nova grla određenog rasnog sastava koji bi im donio značajno veće prihode. Babovići su bili zadovoljni i sa informacijom da je podrška u iznosu od 50 odsto troškova za nabavku stoke biti nastavljena i ove godine, kao posebna mjera u Agrobudžetu. Proizvođači su ovom prilikom bili informisani i o ostalim vrstama podrške koje nudi Ministarstvo, kao i o procedurama i detaljima na koje treba da obrate pažnju kako bi pravovremeno i uspješno konkurisali.

Kadrovi posjete ministra Ivanovića opštini Andrijevica

Izjava ministra Ivanovića povodom radne posjete Andrijevici

Izjava predsjednika Opštine Andrijevica Srđana Mašovića

PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?