Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Ивановић посјетио Општину Андријевица и пољопривредне произвођаче

Објављено: 13.02.2016. 21:00 Аутор: МПРР

MPRR MPRR

Подаци о расту површина под засадима воћа(35 хц нових у 2015), броја органских произвођача(од 31 регистрованог 10 нових) и значајним износима инвестиција у пољопривредна газдинства које су реализоване или уговорене током протекле године показују да је општина Андријевица с правом развој базирала на области пољопривреде. Да на том путу Андријевица и пољопривредници са тог подручја имају пуну подршку државе потврдила је и нова радна посјета Министра проф. др Петра Ивановића.

Министар Ивановић са сарадницима разговарао је са градоначелником Срђаном Машовићем и произвођачима о пројектима за побољшање руралне инфраструктуре и водоснабдијевања, представљене су мјере подршке из овогодишњег Агробуџета, али и могућности да се крене у озбиљније унапређење производње и прераде које ће понудити ускоро ИПАРД-лике 2 пројекат. Министар Ивановић и предсједник Општине обишли су радове на првој фази реконструкције водовода који ће снабдијевати мјештане 6 села и дио града, што затим локацију на којој ће бити изграђена “Кућа воћа”, као и неколико пољопривредних произвођача.

За пројекат “Кућа воћа”, како је саопштио министар Ивановић, завршен је идејни пројекат, чије ће званично представљање бити организовано у Андријевици. “Циљ нам је да припремимо наредне кораке како би се што више грађевинских радова урадило током ове године. То ће бити репрезентативан објекат на простору Андријевице. Мислим да ће снажно допринијети развоју пољопривредне производње наслоњене на узгој малина, боровница, ароније, и другог бобичастог воћа, посебно у дијелу прераде” казао је Министар.

MPRR MPRR

Министар је изразио задовољство и квалитетом и динамиком радова на реконструкцији водовода који ће ријешити водоснабдијевање за шест села. “Завршетком овог водовода, Андријевица ће, након Мојковца, бити још једна општина која је ријешила проблеме са водоснасбдијевањем у руралним подручјима” истакао је Ивановић.

Према ријечима Срђана Машовића, овај пројекат је од вишеструког значаја за општину, јер ће ријешити питање водоснабдијевања и обезбиједити и додатне ефекте. “Општина је у сарадњи са Министарством и Дирекцијом за јавне радове прошле године реконструисала 2 км овог водовода. Ове године радићемо још 7 км. То је за нашу општину један од капиталних пројеката, ријешићемо проблем водоснабдјевања, замијенити азбестне цијеви, а на једном дијелу цјјевовода планирана је изградња мале хидроцентрале што ће значити могућност продаје енергије и допринос економском развоју општине”, казао је Машовић.

Министар Ивановић је похвалио сарадњу са локалном управом истичући да је Машовић агилан предсједник општине са којим Министарство има професионалну сарадњу, у корист грађана. “Разговарали смо и о мјерама Агробуџета за 2016. годину, представили посебно нове мјере које могу бити значајне за пољопривреднике овог краја. Договорили се да заједно окупимо што већи број пољопривредних произвођача на презентацији коју ће у Андријевици у наредном периоду одржати представници Министарства. Произвођачима ће на сличан начин бити представљен и наредни ИПАРД лике 2 пројекат. Циљ нам је да их информишемо о мјерама и трендовима у пољопривреди и тако усмјеримо да на што бољи начин искористе значајна средства подршке”, казао је Ивановић.

MPRR MPRR

Министар је изразио задовољство због позитивних коментара пољопривредника из Андријевице са којима је разговарао и који су истакли да им је досадашња подршка Министарства пољопривреде и руралног развоја омогућила да прошире производњу и да су заинтересовани за даље унапређење. Један од таквих поизвођача је и Жељко Бабовић из Ђулиће којег је Министар посјетио током радне посјете Андријевици.

Бабовић се заједно са братом и осталим члановима домаћинства бави овчарством и козарством. Држе и осталу ситну стоку, као и пчеле, баве се узгојем житарица, а заинтересовани су за прелазак на органску производњу. Немају проблем са пласманом меса, тренутно проширују шталске капацитете. Са Министром и његовим сарадницима разговарали су о могућностима смањења трошкова производње, повећања производње, посебно могућностима подршке да набаве нова грла одређеног расног састава који би им донио значајно веће приходе. Бабовићи су били задовољни и са информацијом да је подршка у износу од 50 одсто трошкова за набавку стоке бити настављена и ове године, као посебна мјера у Агробуџету. Произвођачи су овом приликом били информисани и о осталим врстама подршке које нуди Министарство, као и о процедурама и детаљима на које треба да обрате пажњу како би правовремено и успјешно конкурисали.

Кадрови посјете министра Ивановића општини Андријевица

Изјава министра Ивановића поводом радне посјете Андријевици

Изјава предсједника Општине Андријевица Срђана Машовића

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?