Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministar Ivanović i ambasadorka Emirata Hafsa Al Ulama otvorili peletaru u „Vektri Jakić“

Objavljeno: 07.04.2016. 04:27 Autor: MPRR

MPRRMPRR
 

Projekti koji se realizuju iz ugovorenih kreditnih sredstava Abu Dabi razvojnog fonda kroz projekat ADMAS odvijaju se po planu i u skladu sa razvojnim prioritetima vezanim za otvaranje novih radnih mjesta, povećanje proizvodnje i izvoza. U to su se uvjerili ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja prof. dr Petar Ivanović i ambasadorka UAE Hafsa Al Ulama koji su danas posjetili “Vektru Jakić” u opštini Pljevlja i ozvaničili početak rada pogona peletare.

Otvaranjem peletare zaokružen je primarni ciklus proizvodnje u “Vektri Jakić”. U peletari je upošljeno 25 novih radnika sa područja pljevaljske opštine, a izvoz peleta je unaprijed ugovoren. “Projekat je četiri godine čekao realizaciju zbog zastoja u finansiranju od strane OTP banke. Konačno je peletara spremna za rad, a vjerujemo da će cijeli sistem „Vektre Jakić” investiciono biti završen do septembra, uključujući i energetski blok”, kazao je izvršni direktor kompanije Dragan Brković.

On je dodao da će eksperti iz Njemačke za dvije sedmice početi obuku novoupošljenih radnika. ”Proizvodnja će početi sa 50 odsto kapaciteta, a od septembra krećemo punim kapacitetom od 65.000 tona, jer ćemo tada, osim sirovine iz proizvodnje, imati i celulozno drvo.
Ministar Ivanović je izrazio zadovoljstvo što se projekat realizuje u skladu sa prethodnim dogovorom. “Za mene je veoma važno da se sve što smo dogovorili realizuje, ali da se na ovaj način otvaraju nova radna mjesta. Vlada je posebno posvećena povećanju broja novih radnih mjesta, povećanju proizvodnje i izvoza. Zadovoljstvo mi je da dajemo svoj doprinos u oblasti poljoprivrede tim ciljevima”,
kazao je ministar Ivanović, ističući još jednom zadovoljstvo odličnom saradnjom sa Abu Dabi razvojim fondom i ambasadorkom Emirata.

Projekat sa Abu Dabi razvojnim fondom vrijedan je 50 miliona dolara, a do sada su zaključeni ugovori u iznosu 16,5 miliona. Prema riječima Ministra, prostora ima za nove projekte, prioritetno one koji će uticati na razvoj lokalne ekonomije, zapošljavanje, proizvodnju i izvoz.

Ambasadorka UAE Hafsa Al Ulama, takođe, je istakla da je vrlo zadovoljna što je tokom obilaska Vektre vidjela da je realizovano sve što joj je bilo pretdstavljeno prilikom prve posjete prije pet mjeseci. „Zadovoljna sam što je Abu Dabi fond partner u jednom ovakvom projektu kakav je peletara Vektre Jakić. Veoma mi je drago što su kreirana nova radna mjesta i što će se proizvoditi kvalitetan proizvod, pelet po EU standardima, jedan od boljih u svijetu”, kazala je ambasadorka i zahvalila ministru Ivanoviću što je obezbijedio finansiranje za ovakve razvojne projekte u Crnoj Gori.

MPRRMPRR

 

 


PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?