Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Ивановић и амбасадорка Емирата Хафса Ал Улама отворили пелетару у „Вектри Јакић“

Објављено: 07.04.2016. 04:27 Аутор: МПРР

MPRRMPRR
 

Пројекти који се реализују из уговорених кредитних средстава Абу Даби развојног фонда кроз пројекат АДМАС одвијају се по плану и у складу са развојним приоритетима везаним за отварање нових радних мјеста, повећање производње и извоза. У то су се увјерили министар пољопривреде и руралног развоја проф. др Петар Ивановић и амбасадорка УАЕ Хафса Ал Улама који су данас посјетили “Вектру Јакић” у општини Пљевља и озваничили почетак рада погона пелетаре.

Отварањем пелетаре заокружен је примарни циклус производње у “Вектри Јакић”. У пелетари је упошљено 25 нових радника са подручја пљеваљске општине, а извоз пелета је унапријед уговорен. “Пројекат је четири године чекао реализацију због застоја у финансирању од стране ОТП банке. Коначно је пелетара спремна за рад, а вјерујемо да ће цијели систем „Вектре Јакић” инвестиционо бити завршен до септембра, укључујући и енергетски блок”, казао је извршни директор компаније Драган Брковић.

Он је додао да ће експерти из Њемачке за двије седмице почети обуку новоупошљених радника. ”Производња ће почети са 50 одсто капацитета, а од септембра крећемо пуним капацитетом од 65.000 тона, јер ћемо тада, осим сировине из производње, имати и целулозно дрво.
Министар Ивановић је изразио задовољство што се пројекат реализује у складу са претходним договором. “За мене је веома важно да се све што смо договорили реализује, али да се на овај начин отварају нова радна мјеста. Влада је посебно посвећена повећању броја нових радних мјеста, повећању производње и извоза. Задовољство ми је да дајемо свој допринос у области пољопривреде тим циљевима”,
казао је министар Ивановић, истичући још једном задовољство одличном сарадњом са Абу Даби развојим фондом и амбасадорком Емирата.

Пројекат са Абу Даби развојним фондом вриједан је 50 милиона долара, а до сада су закључени уговори у износу 16,5 милиона. Према ријечима Министра, простора има за нове пројекте, приоритетно оне који ће утицати на развој локалне економије, запошљавање, производњу и извоз.

Амбасадорка УАЕ Хафса Ал Улама, такође, је истакла да је врло задовољна што је током обиласка Вектре видјела да је реализовано све што јој је било претдстављено приликом прве посјете прије пет мјесеци. „Задовољна сам што је Абу Даби фонд партнер у једном оваквом пројекту какав је пелетара Вектре Јакић. Веома ми је драго што су креирана нова радна мјеста и што ће се производити квалитетан производ, пелет по ЕУ стандардима, један од бољих у свијету”, казала је амбасадорка и захвалила министру Ивановићу што је обезбиједио финансирање за овакве развојне пројекте у Црној Гори.

MPRRMPRR

 

 


ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?