Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministar Numanović razgovarao sa predstavnicima/ama Inicijative Integracije Roma 2020.

Objavljeno: 18.05.2016. 21:24 Autor: PR služba

mmpMinistar za ljudska i manjinska prava dr Suad Numanović razgovarao je danas sa predstavnicima/ama Akcionog tima Inicijative integracije Roma  2020.

 

Ministar Numanović je upoznao predstavnike/ce Akcionog tima Inicijative sa rezultatima koje je Vlada Crne Gore u saradnji sa svim relevantnim partnerima na domaćem i međunarodnom terenu, ostvarila u poslednjoj godini, od završetka Dekade inkluzije Roma 2005-2015. Takođe, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava uradilo je Strategiju socijalne inkluzije Roma 2016-2020. sa pratećim Akcionim planom za 2016. godinu. Ovo je treći strateški dokument koji se bavi integracijom romske i egipćanske populacije u crnogorsko društvo.

 

Ministar je dodao da su elementi strateškog okvira ispratili potrebu za integrativnim pristupom u borbi protiv socijalne isključenosti, segregacije i borbi protiv siromaštva. Strategija je usklađena sa prioritetima koji su postavljeni na nivou Evropske unije, a posebno EU okvirom za nacionalne strategije za integraciju Roma. U dokumentu su mjere koje su realno dostižne, a definisane su u saradnji sa civilnim društvom, posebno nevladinim organizacijama koje se bave zaštitom prava Roma i Egipćana. Strategija počiva na tri ključna principa, koji su takođe usaglašeni sa prethodno pomenutim standardima , a odnose se na ravnopravnost i jednakost šansi, nediskriminaciju i desegregaciju, rekao je ministar.

 

Inicijativa je bazirana na dostignućima i inicijativama Dekade inkluzije Roma i neromske populacije na Zapadnom Balkanu i Turskoj, a za cilj ima jačanje obaveza institucija i Vlada u inkorporiranju i doprinosu realizaciji specifičnih ciljeva integracije Roma u glavne tokove političkog razvoja.

 

Na sastanku su razmijenjena mišljenja o ciljevima i aktivnostima predmetne inicijative i pojašnjena svrha Inicijative osmišljene da doprinese smanjenju socio-ekonomskog raskoraka između romske i neromske populacije na Zapadnom Balkanu i u Turskoj i, da ojača institucionalne obaveze Vlada da uključe i dostave posebne ciljeve integracije Roma u maticu političkog razvoja.

 

Inicijativa Integracija Roma 2020. kofinansirana je od strane Evropske unije i Fondacije Otvoreno društvo, a implementira se pod okvirom Regionalnog Savjeta za saradnju i zvanično će biti pokrenuta u Briselu, 9. juna ove godine.

 

Budući da se Romi konstantno suočavaju sa socijalnom isključenošću, diskriminacijom, segregacijom, te marginalizacijom u svijetu, i da sve to vodi niskom stepenu obrazovanja, veoma niskoj stopi zaposlenosti, ograničenom pristupu osnovnim uslugama i široko rasprostranjenom siromaštvu,

 

Dekada inkluzije Roma 2005-2015. i proces evropskih integracija utvrdili su osnovne političke procese, institucionalne aranžmane i pravac u kojem će dijalog biti vođen po pitanju Roma. Ipak, taj uticaj  ostao je ograničen. Premda, u Crnoj Gori jesu vidljivi i mjerljivi rezultati po pitanju socijalne uključenosti romske populacije u crnogorsko društvo, jasno je da treba nastaviti sa aktivnostima u ovom pravcu do pune inkluzije.

 

Konstatujući napredak na polju socijalne uključenosti, Romi ipak i dalje ostaju izolovana zajednica u odnosu na javne politike, budžetiranje i učešće u institucijama sistema u najvećem broju zemalja. S tim u vezi, Inicijativa Integracije Roma 2020., u bliskoj saradnji sa Vladama država, baviće se u narednom periodu aktivno pitanjima od važnosti kada je ova oblast u pitanju.

 

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?