Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Нумановић разговарао са представницима/ама Иницијативе Интеграције Рома 2020.

Објављено: 18.05.2016. 21:24 Аутор: ПР служба

mmpМинистар за људска и мањинска права др Суад Нумановић разговарао је данас са представницима/ама Акционог тима Иницијативе интеграције Рома  2020.

 

Министар Нумановић је упознао представнике/це Акционог тима Иницијативе са резултатима које је Влада Црне Горе у сарадњи са свим релевантним партнерима на домаћем и међународном терену, остварила у последњој години, од завршетка Декаде инклузије Рома 2005-2015. Такође, Министарство за људска и мањинска права урадило је Стратегију социјалне инклузије Рома 2016-2020. са пратећим Акционим планом за 2016. годину. Ово је трећи стратешки документ који се бави интеграцијом ромске и египћанске популације у црногорско друштво.

 

Министар је додао да су елементи стратешког оквира испратили потребу за интегративним приступом у борби против социјалне искључености, сегрегације и борби против сиромаштва. Стратегија је усклађена са приоритетима који су постављени на нивоу Европске уније, а посебно ЕУ оквиром за националне стратегије за интеграцију Рома. У документу су мјере које су реално достижне, а дефинисане су у сарадњи са цивилним друштвом, посебно невладиним организацијама које се баве заштитом права Рома и Египћана. Стратегија почива на три кључна принципа, који су такође усаглашени са претходно поменутим стандардима , а односе се на равноправност и једнакост шанси, недискриминацију и десегрегацију, рекао је министар.

 

Иницијатива је базирана на достигнућима и иницијативама Декаде инклузије Рома и неромске популације на Западном Балкану и Турској, а за циљ има јачање обавеза институција и Влада у инкорпорирању и доприносу реализацији специфичних циљева интеграције Рома у главне токове политичког развоја.

 

На састанку су размијењена мишљења о циљевима и активностима предметне иницијативе и појашњена сврха Иницијативе осмишљене да допринесе смањењу социо-економског раскорака између ромске и неромске популације на Западном Балкану и у Турској и, да ојача институционалне обавезе Влада да укључе и доставе посебне циљеве интеграције Рома у матицу политичког развоја.

 

Иницијатива Интеграција Рома 2020. кофинансирана је од стране Европске уније и Фондације Отворено друштво, а имплементира се под оквиром Регионалног Савјета за сарадњу и званично ће бити покренута у Бриселу, 9. јуна ове године.

 

Будући да се Роми константно суочавају са социјалном искљученошћу, дискриминацијом, сегрегацијом, те маргинализацијом у свијету, и да све то води ниском степену образовања, веома ниској стопи запослености, ограниченом приступу основним услугама и широко распрострањеном сиромаштву,

 

Декада инклузије Рома 2005-2015. и процес европских интеграција утврдили су основне политичке процесе, институционалне аранжмане и правац у којем ће дијалог бити вођен по питању Рома. Ипак, тај утицај  остао је ограничен. Премда, у Црној Гори јесу видљиви и мјерљиви резултати по питању социјалне укључености ромске популације у црногорско друштво, јасно је да треба наставити са активностима у овом правцу до пуне инклузије.

 

Констатујући напредак на пољу социјалне укључености, Роми ипак и даље остају изолована заједница у односу на јавне политике, буџетирање и учешће у институцијама система у највећем броју земаља. С тим у вези, Иницијатива Интеграције Рома 2020., у блиској сарадњи са Владама држава, бавиће се у наредном периоду активно питањима од важности када је ова област у питању.

 

Министарство за људска и мањинска права

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?