Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Radni sastanak sa predstavnicima državnih tužilaštava na temu „Probacija i alternativne sankcije“

Objavljeno: 08.12.2016. 19:23 Autor: Đ.P.

U organizaciji Ministarstva pravde Crne Gore, Holandskog Helsinškog komiteta (NHC) i Centra za međunarodnu pravnu saradnju iz Holandije (CILC), u Podgorici je 24. i 25.11.2016. godine održan radni sastanak na temu „Probacija i alternativne sankcije“, kome su pored službenika Direkcije za uslovnu slobodu Ministarstva pravde i delegacije iz Holandije, prisustvovali i predstavnici Osnovnih i Viših državnih tužilaštava sa teritorije Crne Gore.

Crnogorski tužioci su od strane Geertje Van Roermund, tužiteljke iz grada Arnhema, upoznati sa savjetodavnim izvještajima koje holandskim tužiocima probacioni službenici dostavljaju u fazi prije početka suđenja, dok su od strane Lea Tiggesa, nekadašnjeg operativnog direktora probacione službe Holandije upoznati sa evropskim probacionim pravilima i njihovom uticaju na probacionu praksu širom Evrope, te sa načinom prikupljanja informacija o okrivljenom licu u holandskom sistemu krivičnog pravosuđa.

Izlaganje na temu uloge i dužnosti tužioca u Crnoj Gori u prvostepenim krivičnim postupcima, saradnji sa policijom u postupku istrage, te alternativnim mjerama koje tužiocima stoje na raspolaganju, imala je Ljiljana Klikovac, rukovodilac Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici.

Učesnici sastanka su istakli značaj jačanja saradnje u pravosudnom lancu tužilaštvo-sudovi-probacija i značaj pomoći koju bi predstavljali savjetodavni izvještaji probacionih službenika za crnogorske tužioce i sudije, a sve u cilju bolje ocjene ličnosti i izricanja kazne koja odgovara ličnosti svakog pojedinačnog okrivljenog lica. 

Sastanak je organizovan u okviru Matra CoPROL projekta pod nazivom "Podrška radu Direkcije za uslovnu slobodu i sistemu alternativnih sankcija u Crnoj Gori", koji se realizuje u partnerstvu između Holandije i Crne Gore.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?