Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Радни састанак са представницима државних тужилаштава на тему „Пробација и алтернативне санкције“

Објављено: 08.12.2016. 19:23 Аутор: Ђ.П.

У организацији Министарства правде Црне Горе, Холандског Хелсиншког комитета (НХЦ) и Центра за међународну правну сарадњу из Холандије (ЦИЛЦ), у Подгорици је 24. и 25.11.2016. године одржан радни састанак на тему „Пробација и алтернативне санкције“, коме су поред службеника Дирекције за условну слободу Министарства правде и делегације из Холандије, присуствовали и представници Основних и Виших државних тужилаштава са територије Црне Горе.

Црногорски тужиоци су од стране Геертје Ван Роермунд, тужитељке из града Арнхема, упознати са савјетодавним извјештајима које холандским тужиоцима пробациони службеници достављају у фази прије почетка суђења, док су од стране Леа Тиггеса, некадашњег оперативног директора пробационе службе Холандије упознати са европским пробационим правилима и њиховом утицају на пробациону праксу широм Европе, те са начином прикупљања информација о окривљеном лицу у холандском систему кривичног правосуђа.

Излагање на тему улоге и дужности тужиоца у Црној Гори у првостепеним кривичним поступцима, сарадњи са полицијом у поступку истраге, те алтернативним мјерама које тужиоцима стоје на располагању, имала је Љиљана Кликовац, руководилац Основног државног тужилаштва у Подгорици.

Учесници састанка су истакли значај јачања сарадње у правосудном ланцу тужилаштво-судови-пробација и значај помоћи коју би представљали савјетодавни извјештаји пробационих службеника за црногорске тужиоце и судије, а све у циљу боље оцјене личности и изрицања казне која одговара личности сваког појединачног окривљеног лица. 

Састанак је организован у оквиру Матра ЦоПРОЛ пројекта под називом "Подршка раду Дирекције за условну слободу и систему алтернативних санкција у Црној Гори", који се реализује у партнерству између Холандије и Црне Горе.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?