Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Predstavljen pripručnik za medije "Kako izvještavati o ženama sa invaliditetom"

Objavljeno: 29.12.2016. 19:57 Autor: PR služba

U organizaciji Ministarstva za ljudska i manjinska prava i NVO “Ženska akcija”, u Podgorici je predstavljen priručnik za medije - Kako izvještavati o ženama sa invaliditetom.

 

Na događaju, svoja obraćanja imale su: Slavica Striković, predstavnica NVO „Ženska akcija“, Nada Drobnjak, poslanica i predsjednica skupštinskog Odbora za rodnu ravnopravnost, Biljana Pejović, načelnica Odjeljenja za poslove rodne ravnopravnosti u  Ministarstvu za ljudska i manjinska prava, novinarke, Vesna Rajković i Duška Pejović i Mira Topović,  predstavnica NVO „Udruženja paralegičara Pljevlja“.

 

Slavica Striković je navela da je ova tema po prvi put u Crnoj Gori obrađena na ovaj način. Cijeneći značaj uloge medija u kreiranju i mijenjanju slike koju društvo ima o ženama sa invaliditetom, Striković je ocijenila da se od medija očekuje da ulože više napora u upoznavanje načina na koji žene sa invaliditetom ostvaruju svoja prava, koja su im garantovana, ne samo Konvencijom, nego i usvojenim zakonima, a koja se, još uvijek, ne sprovode na adekvatan način.

 

Nada Drobnjak predstavila je zakonodavni okvir Crne Gore, i istakla da isti garantuje nepovredivost prava žena i osoba sa invaliditetom. Ona je posebno istakla primjenu Zakona o rodnoj ravnopravnosti sa aspekta zaštite od diskriminacije po osnovu pola.

 

Načelnica Pejović podsjetila je da je Crna Gora usvojila gotovo sve neophodne zakone koji regulišu položaj i prava osoba sa invaliditetom. Zakoni su usklađeni sa evropskom praksom, no problem je što pojedine institucije i dalje ignorišu zakone i otvoreno krše prava osoba sa invaliditetom, zaključila je Pejović.

 

Mira Topović je predstavila slučajeve diskriminacije žena sa invaliditetom, kao i predrasude sa kojima se suočavaju u današnjem crnogorskom društvu.

Duška Pejović i Vesna Nenadović predstavile su istraživanje štampanih medija u Crnoj Gori, nevidljivost marginalizovanih grupa u medijima, te njihovo sezacionalističko i stereotipno prikazivanje u medijima.

Događaju su prisustvovali predstavnici/e institucija, medija u Crnoj Gori i nevladinih organizacija.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?